Hlavní obsah

V Somálsku zabili při náletu dronu strůjce útoku na keňský supermarket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Nairobi

Při americkém náletu bezpilotního letounu na jihozápadě Somálska byl ve čtvrtek zabit člen somálské milice aš-Šabáb Adan Garar, který údajně naplánoval teroristický útok na keňské nákupní centrum Westgate. Uvedl to list The Independent s odvoláním na keňské představitele. Nálet v pátek potvrdili Američané.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci zasahují u obchodního centra Westgate

Článek

Terčem útoku bezpilotního letounu se stal automobil nedaleko města Bardere. Ve vozu jel Garar, cestoval se dvěma dalšími členy Šabábu, všichni tři zahynuli.

Garar naplánoval útok na nákupní středisko Westgate v Nairobi, který byl podniknut v září 2013. Pětice atentátníků ovládla středisko na čtyři dny. Zabila 67 lidí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útoky prý byly odplatou za akce keňských vojáků proti aš-Šabábu v Somálsku.

Garar podle místních úřadů naplánoval i loňské nezdařené útoky v keňském přístavním městě Mombase či v ugandské metropoli Kampale.

Čtvrtý nálet dronu

Keňané odmítli sdělit, kdo čtvrteční útok podnikl, v pátek ale podle listu The Washington Post oznámil Pentagon, že americký bezpilotní letoun útočil na vysokého představitele aš-Šabábu. Odmítl ale uvést jeho jméno. Mluvčí Pentagonu Steve Warren oznámil, že čeká na potvrzení obětí.

Od září jde o čtvrtý nálet amerického dronu na Somálsko.

Milice aš-Šabáb chtějí v Somálsku zavést právo šaría. Hlásí se k al-Káidě. V roce 2011 se je vojákům mise Africké unie podařilo vytlačit z metropole Mogadiša i z dalších větších měst v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám