Hlavní obsah

V Rusku znovu otevřeli případ vraždy starosty, prý si ji mohl objednat Chodorkovskij

Novinky, rei
Moskva

Ruští vyšetřovatelé znovu otevřeli případ vraždy starosty sibiřského města Něftějugansk Vladimira Petuchova z roku 1998. V té souvislosti chtějí vyslechnout někdejšího šéfa ropné společnosti Jukos Michaila Chodorkovského. Mají podezření, že si Chodorkovskij mohl vraždu objednat. Ten to popírá a označuje to za politicky motivované stíhání.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

Ruští vyšetřovatelé v úterý oznámili, že se v případu objevily nové důkazy, informovala agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Podle informací, které obdržela vyšetřovací komise, si mohl ředitel Jukosu Michail Chodorkovskij tuto vraždu a několik dalších závažných zločinů objednat,“ uvedl mluvčí Vladimir Markin. Dodal, že i když Chodorkovskij od propuštění z vězení za defraudace žije ve Švýcarsku, ve výslechu by to překážet nemuselo.

Něftějugansk je význačným centrem ropného průmyslu a Jukos v něm měl svůj největší zpracovatelský podnik. Zavražděný starosta Petuchov se vůči Jukosu vymezoval, když veřejně upozorňoval na daňové úniky. Kvůli jeho vraždě byl odsouzen bývalý šéf ochranky firmy.

Kritik ruského prezidenta Vladimir Putina Chodorkovskij tvrdí, že podíl na vraždě bývalého starosty Vladimira Petuchova nemá. Nové podezření je podle něj opět politicky motivované a může souviset s jeho kritickými články na adresu ruského prezidenta nebo s loňským verdiktem haagského soudu, který Rusku nařídil odškodnit akcionáře Jukosu, který po znárodnění zanikl. Moskva zatím na nařízení soudu nereagovala a akcionáři chystají další právní kroky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám