Hlavní obsah

V Pákistánu znovu koordinovaně útočili radikálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láhaur

V Pákistánu ve čtvrtek znovu útočili islámští radikálové a zabili nejméně 39 lidí. V Láhauru vzali ozbrojenci útokem tři vládní budovy, přičemž zemřelo nejméně 27 lidí. Dalších nejméně 11 lidí bylo zabito při sebevražedném bombovém útoku v Kohátu. Nejméně jedna osoba zemřela v Péšávaru.

Foto: Reuters

Policejní komando u budovy FIA v Láhauru

Článek

Povstalci v Láhauru zaútočili na budovu Federální vyšetřovací agentury (FIA) a dvě policejní akademie. U jedné boj trval několik hodin.

Mezi zabitými při přestřelce v budově FIA jsou útočníci i policisté. U těla jednoho útočníka se našly granáty a vesta sebevražedníka. Útok čtyř mužů se podobal přepadení vrchního velitelství pákistánské armády v Rávalpindí, při němž o víkendu bylo zabito 23 lidí. K útoku, při němž ozbrojenci pronikli do budovy a drželi na čtyři desítky rukojmích, se přihlásilo hnutí Tálibán.

Také v Kohátu na severozápadě země byla cílem policejní stanice. Pachatel tam najel autem s výbušninami do její blízkosti a část budovy se zřítila. První zprávy uváděly, že mezi mrtvými byli i školáci.

Odpoledne zaznamenaly explozi také v Péšávaru. Bomba vybuchla poblíž místní školy, která v té době byla uzavřená. Stanice CNN informovala o nejméně čtyřech zraněných, jeden člověk zemřel.

Armáda chystá ofenzivu

Pákistánští ozbrojenci pokračují v nových útocích v době, kdy se pákistánská armáda chystá zahájit velkou ofenzivu v baště povstaleckého hnutí Tálibán a teroristické sítě Al-Kajda, kmenové oblasti Jižní Vazíristán na severozápadě země.

Pákistánská armáda zatím neupřesnila, kdy hodlá ofenzivu zahájit, ale do oblasti už údajně přesunula dvě divize čítající 28 000 mužů ve zbrani. Z obavy před hrozící ofenzivou už z Jižního Vazíristánu uprchlo zhruba 200 000 obyvatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám