Hlavní obsah

Záchrana českých horolezců v Pákistánu se komplikuje. V tuhém mrazu musejí čekat

Islámábád
Aktualizováno

Záchranáři snažící se o vyproštění českých horolezců z hory Rakapoši budou kvůli špatnému počasí pokračovat až v úterý. Už se alespoň podařilo lokalizovat jejich přesnou polohu a vysadit záchranný tým pro dva Čechy a jejich pákistánského průvodce Vadžíhulláha Nagrího.

Foto: Haidir Vadží, ČTK

Pákistánští záchranáři čekají na možnost vyproštění dvou českých horolezců a Pákistánce, kteří uvázli při sestupu z hory Rakapoši.

Článek

„Z helikoptéry se úspěšně podařilo identifikovat polohu (horolezců),“ řekl ČTK novinář Vadží Haidir.

Záchranáři se ráno po nalezení trojice vrátili na základnu a odstartovali znovu s týmem horolezců, který vysadili na horu Rakapoši, i když bylo pod mrakem, uvedl Haidir.

Záchranný tým vede horolezec Abdul Džoši. Přivolané armádní vrtulníky mají dostup 6000 metrů, horolezci však mají tábor III ve výši 6900 m. Vrtulníky proto měly záchranný tým přepravit do základního tábora nebo do některého výše položeného tábora, odkud by se tým dostal k Čechům. Akci komplikovalo špatné počasí, bylo zataženo.

Dva Češi uvízli v Pákistánu 7000 metrů vysoko, dochází jim zásoby

Zahraniční

Trojice před třemi dny uvázla při sestupu z hory. Záchrannou akci vrtulníků přerušilo špatné počasí, zejména silný vítr, i v neděli.

„Utábořili se ve výšce 6900 metrů, kde jsou už dva dny. Zatímco Nagrí je v dobrém stavu a zůstává s námi v kontaktu, jeden z českých horolezců má omrzliny a druhému je špatně,“ uvedl tajemník pákistánského alpinistického klubu Karar Haidri, podle kterého muž trpí akutní horskou nemocí, kterou způsobuje nedostatek kyslíku ve vysoké nadmořské výšce. V místě je přibližně minus 30 stupňů Celsia.

Jeden ze záchranářů uvedl, že viděl kolem stanu chodit a pracovat pákistánského a jednoho z českých horolezců.

Foto: Profimedia.cz

Vrchol Rakapoši

Horolezci budou muset zřejmě sestoupit do tábora II, kam by se k nim mohl dostat pozemní záchranný tým. Problémem je, že zřejmě použili novou cestu na vrchol, takže není jasné, kde jsou natažená lana a založeny tábory, uvedl Haidri. „Zlézání bez povolení komplikuje byrokracii pro záchranné operace,” dodal.

Ministr turistiky regionální vlády Rádža Násir Ali Chán na Twitteru napsal, že Češi šli na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické.

Nagrí se stal teprve druhým Pákistáncem, jenž stanul na vrcholu hory Rakapoši v Karákóramu. Rakapoši je 27. nejvyšší hora na světě. Místní ji také nazývají Dumani, matka mraků. Mezi horolezci je považována za jeden z nejhůře zdolatelných vrcholů, ze základního tábora na vrchol je potřeba překonat převýšení 5000 metrů. Poprvé horu pokořili Britové Mike Banks a Tom Patey v roce 1958.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám