Hlavní obsah

V Nigérii bude vládnout muslim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Sobotní prezidentské volby v Nigérii vyhrál někdejší vůdce vojenské junty, muslim Muhammadu Buhari. Ve středu to podle agentury AP oficiálně oznámila centrální volební komise. Nynější křesťanská hlava státu Goodluck Jonathan porážku uznal a ještě v pondělí Buharimu pogratuloval.

Foto: Akintunde Akinleye, Reuters

Volby v Nigérii vyhrál bývalý vůdce vojenské junty Muhammad Buhari.

Článek

„Muhammadu Buhari ... splnil zákonné podmínky a získal největší počet hlasů, takže je tímto prohlášen za vítěze a je zvolen,” oznámil předseda volební komise Attahiru Jega. Dodal, že Buhari získal přes 15,4 miliónu hlasů, zatímco Jonathan dostal důvěru od 12,8 miliónu lidí.

V Nigérii je to poprvé, co opoziční kandidát porazil úřadujícího prezidenta. BBC v komentáři poznamenala, že mnoho Nigerijců nyní poprvé zažívá pocit toho, že mají moc odstavit ve volbách vládu, s jejímž výkonem nejsou spokojení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jonathan v noci na středu vydal oficiální prohlášení, ve kterém podle Reuters uznal porážku a vyzval své příznivce, aby prohru přijali s klidem. „Ambice kohokoli nemají cenu krve žádného Nigerijce.”

Během kampaně panovaly obavy z toho, aby se nezopakoval povolební scénář z roku 2011, kdy kvůli vlně násilí po Buhariově prohře s Jonathanem zemřelo asi tisíc lidí. Prozatím je ale situace v zemi poklidná.

O prezidentský úřad se v nábožensky smíšené zemi se 170 milióny obyvatel, z nichž 60 miliónů mohlo hlasovat, ucházelo 14 kandidátů. Šanci podle průzkumů měli ale jen Jonathan a Buhari.

Jonathan ale doplácel na liknavý postup vůči radikální Boko Haram, která ovládla severovýchod Nigérie a loni unesla na 250 studentek. Osvobodit se je nepodařilo. Až v posledních dnech se podařilo Boko Haram s pomocí sousedních zemí porážet a osvobodit většinu území pod jeho kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám