Hlavní obsah

V Nepálu našli havarované letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú
Aktualizováno

Nepálští záchranáři našli v pondělí ráno trosky havarovaného soukromého letadla, jež v neděli zmizelo z radarů v horách asi 200 kilometrů severozápadně od hlavního města Káthmándú při letu do Jomsomu. Na palubě bylo podle letecké společnosti 22 lidí včetně dvou Němců.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ohledávají trosky zříceného letadla v NepáluVideo: AP

 
Článek

O nálezu informoval mluvčí nepálské armády Narajan Silwal s tím, že vojáci „našli fyzicky místo havárie“. Záchranáři podle agentury Reuters našli zatím 14 těl.

Stroj byl nalezen v Kowangu, uvedla agentura ANI.

Pátrání po stroji komplikovalo špatné počasí. To bylo zřejmě také příčinou havárie, uvedl představitel ministerstva vnitřních záležitostí Binod B. K.

Letadlo Twin Otter společnosti Tara Air na pravidelné lince ztratilo kontakt s řídicí věží asi 12 minut po startu z Pókhary, podle aerolinek pět minut před přistáním. Letecká společnost uvedla, že na palubě bylo 22 lidí včetně tří členů posádky – čtyři Indové, dva Němci a 16 Nepálců. Mezi cestujícími bylo sedm žen.

V nepálských horách zmizelo letadlo s 22 lidmi na palubě

Svět

Havarovaný stroj Twin Otter kanadské výroby je uzpůsoben ke startům a přistáním na krátkých ranvejích. Letadla na této lince při letu trvajícím asi dvacet minut prolétávají mezi horami a pak přistávají v údolí. Na trase spoje, který pro výpravy do hor často využívají turisté, není podle úřadů žádné jiné letiště, kde by se dalo přistát.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Havárie letadla v Nepálu.

Na území Nepálu leží osm ze 14 světových osmitisícovek včetně nejvyšší hory světa Mount Everestu. V zemi s velmi hornatým terénem a rychlými změnami počasí jsou letecké havárie relativně časté. Většina letišť se navíc nachází na místech, kam se lze jen obtížně dostat jiným dopravním prostředkem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Trosky havarovaného letadla v Nepálu

Letiště v Jomsomu, kam havarovaný stroj mířil, je často označováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě – leží ve výšce 2682 metrů nad mořem a má jedinou asfaltovou dráhu. Je výchozí branou jak pro zahraniční milovníky vysokohorské turistiky, kteří odtud vyrážejí do oblasti hory Annapurna, tak pro hinduistické poutníky, jejichž cílem je uctívaný chrám Muktinath.

Foto: AP

Příbuzní čekají na zprávy o pasažérech ze zříceného letadla v Nepálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám