Hlavní obsah

V nepálských horách zmizelo letadlo s 22 lidmi na palubě

• Aktualizováno

V nepálských horách zmizelo z radarů malé letadlo společnosti Tara Air s 22 lidmi na palubě. Tamější úřady zahájily pátrací akci, napsal server chron.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Okolí městečka Jomson

Článek

Letadlo bylo na 15minutovém pravidelném letu z turisty vyhledávaného města Pokhara do horského města Jomsom. Stroj ztratil zhruba 10 minut po startu kontakt s letištní věží.

Mluvčí společnosti Bhim Raj zprávy krátce poté potvrdil s tím, že „na palubě bylo 16 Nepálců, čtyři Indové, dva Němci“. Tento výčet zahrnuje i tříčlennou posádku. Na palubě bylo sedm žen.

Letadla na této trase prolétávají mezi horami a pak přistávají v údolí. Letiště Jomsom je často označováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě. Leží ve výšce 2682 metrů nad mořem a má jedinou asfaltovou dráhu.

Záchranáři se obávají, že se stroj zřítil nad hornatým terénem, ​​když startoval za špatné viditelnosti. V oblasti posledních pár dní prší, ale na leteckou dopravu to nemělo žádný vliv.

Pád boeingu v Číně byl úmyslný, naznačují záznamy černé skříňky

Svět

Horské městečko Jomson, se nachází asi 350 kilometrů západně od Káthmándú a je hlavní branou jak pro trekking do oblasti kolem hory Annapurna, tak pro hiduistické poutníky. Jejich cílem je chrám Muktinath.

Zástupce letiště v městě Pokhara Jogendra Kunwar uvedl, že na pátrací a záchrannou misi byly nasazeny dva vrtulníky. „Zatím ale po letadle není ani stopa,“ řekl Kunwar.

Stroj, který zmizel z radarů, podle serveru Flightradar24 létá od dubna 1979.

Letecká doprava v Nepálu nemá nejlepší pověst, připomíná server Deutsche Welle. Za posledních 60 let má na svém kontě nepálské letectví více než 70 havárií a přes 700 obětí.

V prosinci 2013 Evropská unie zakázala všem nepálským aerolinkám létat do zemí Unie. Letecké havárie v posledních letech byly připisovány nezkušenosti pilotů, nedostatečné údržbě a špatnému řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám