Hlavní obsah

V Koreji vyvinuli přenosné zařízení na PCR testy

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Tým vědců z Jižní Koreje vyvinul novou metodu vyhodnocování PCR testů, která může poskytovat výsledky do 17 minut. Jde o přenosné zařízení, takže není nutné vzorky odvážet do centrální laboratoře využívající opakovaného tepelného rozkladu ke kopírování bílkovin při reverzní transkripci (RT-qPCR). Vědci z Institutu pro základní výzkum (IBS) v Soulu o něm informovali na konci minulého týdne v časopisu Nature. Nové testy označili jako nanoPCR.

Foto: IBS

Korejští vědci u nového nanoPCR zařízení

Článek

Postup je stejný, ale využívá se rychlejšího opakovaného ohřevu pomocí zahřívání plasmonických nanočástic. Přítomnost RNA viru se pak detekuje na místě pomocí fluorescence poté, co jsou magnetickou cestou odstraněny nanočástice.

Zařízení se dá používat pro všechny druhy výtěrů, tedy z nosu i z krku i z vykašlaného sputa. Při testech na 150 lidech, 75 nakažených a 75 nenakažených, odhalilo tři klíčové geny (N1, N2 a RPP30) s přesností přesahující 99 procent, tedy stejnou jako u klasických PCR testů.

Vědci vedení Čchongem Či-jongem vyvinuli nové zařízení, protože při rychlém šíření koronaviru během pandemie je důležité mít co nejdříve výsledky, aby se omezila ohniska, a s tím i šíření nemoci, proti níž zatím není lék. Testy, které se dají rychle vyhodnotit, jsou důležité i při trasování.

Testy na protilátky se sice dají vyhodnotit už nyní na místě, ale nejsou účinné v prvních dnech po nákaze, protože se u lidí ještě protilátky nevytvořily. Proto jsou v prvních dnech po nákaze důležité PCR testy. Ty jsou navíc přesnější, jejich přesnost při detekci přesahuje 99 procent, jenomže jejich vyhodnocování trvá déle, protože se musejí odvážet do laboratoře, kde je zařízení schopné provést reverzní transkripci.

Foto: IBS

Srovnání velikosti zařízení na vyhodnocování PCR testů

Vzhledem ke komplikovanosti zařízení pro klasické PCR testy je nelze vyhodnocovat na místě odběru. Na druhou stranu se ale v těchto zařízeních dá vyhodnotit více vzorků naráz, i stovky.

Korejští vědci museli jen vyřešit rychlé ohřívání vzorku. K tomu použili magnetické jádro pokryté nanočásticemi zlata. Pro plasmonický ohřev použili slabý laser o výkonu 80mW.

Prototyp zařízení zpracuje během 17 minut tři vzorky. Celé zařízení je přenosné a váží tři kilogramy.

Reklama

Výběr článků

Načítám