Hlavní obsah

V Kašmíru zadrželi 500 lidí, Pákistán omezuje vztahy s Indií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí/Islámábád

Více než 500 lidí zadržely od začátku týdne indické bezpečnostní síly v indickém státě Džammú a Kašmír, jehož Indie zbavila autonomie. Pákistán na to zareagoval plánem na omezení diplomatických i obchodní vztahů s Indií. Vláda v Dillí ve čtvrtek Pákistán vyzvala, aby rozhodnutí přehodnotil. Výhrady k indickému postupu dala najevo i OSN.

Foto: Dar Yasin, ČTK/AP

Indická milice ve Šrínagaru

Článek

„Indická vláda lituje kroků, které Pákistán oznámil, a vyzývá ho, aby je přehodnotil a zachoval běžné kanály diplomatické komunikace,” uvedlo v prohlášení indické ministerstvo zahraničí.

Obavy OSN

Výhrady k dění ve státě Džammú a Kašmír, který je zcela odříznutý (od neděle v něm nefungují mobilní sítě ani internet a platí zákaz vycházení), dala najevo i OSN. Mluvčí Spojených národů uvedl: „Jsme hluboce znepokojeni posledními omezeními v Indií spravovaném Kašmíru.“ Dal najevo obavy o lidská práva, přičemž citoval ze starší zprávy dokumentující, jak „úřady opakovaně blokují komunikační sítě, aby umlčely disent, používají zadržování jako trest pro politický disent.“ Podle něj se při potýkání s protesty používá neúměrná síla, což vede k mimosoudním popravám a vážným zraněním. Nová opatření ale podle něj představují „novou úroveň“.

Ve Šrínagaru, letním hlavním městě Džammú a Kašmíru, jsou rozmístěny tisíce příslušníků polovojenské policie. Školy a obchody jsou zavřené, ulice a čtvrti zablokované zátarasy z ostnatého drátu. Přesto podle informací agentury Reuters dochází ke sporadickým protestům; na třech desítkách míst Šrínagaru lidé házeli po vojácích kamení a do hlavní vládní nemocnice bylo přijato nejméně 13 lidí zraněných gumovými projektily. Tyto informace agentuře poskytli policisté, kteří si nepřáli být jmenováni.

Aktivista Alí Muhammad zpravodajskému kanálu New Delhi Television řekl, že organizuje sanitky, které vozí nemocné chudé obyvatele do nemocnic ve Šrínagaru, protože místní obyvatelé nemohou používat mobilní telefony, aby si přivolali pomoc. „Je to peklo,” řekl zpravodajskému kanálu jeden z pacientů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Oblast Kašmíru

Indie odebrala Kašmíru autonomii a zmenšila ho

Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Povstalci tam od roku 1989 bojují proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt si už vyžádal téměř 70 000 obětí.

V neděli Indie zbavila Džammú a Kašmír autonomie. [celá zpráva]

Autonomie brzdila rozvoj oblasti, protože si tam nemohli kupovat nemovitosti lidé z jiné části země, ale současně tak bránila hinduizaci.

Foto: Dar Yasin, ČTK/AP

Indická milice ve Šrínagaru

Proti stávajícímu stavu však protestují i hinduisté, protože Džammú a Kašmír ztratily nejen autonomii, ale i status samostatného státu a oddělil se od něj buddhistický Ladak, kde žije hodně Tibeťanů, uvedla agentura Reuters.

Na celou himálajskou oblast Kašmíru si činí nárok Indie i Pákistán. Obě země, které disponují jadernými zbraněmi, mají pod kontrolou jen část Kašmíru. Dillí a Islámábád od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1947 svedly o toto území dvě ze tří vzájemných válek.

Letos v oblasti vzrostlo napětí po teroristickém útoku při kterém zemřelo přes čtyřicet příslušníků vojsk indického ministerstva vnitra. [celá zpráva] Mezi Indií a Pákistánem pak proběhlo několik leteckých soubojů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám