Hlavní obsah

V JAR skupinově znásilnili 17letou dívku

Kapské Město

V jihoafrickém městě Bredasdorp zemřela v sobotu sedmnáctiletá Anene Booysenová, kterou pachatelé skupinově znásilnili a pak brutálně zohavili, uvedly ve středu noviny z Kapského Města Cape Argus. Po zneužití dívce prořízli břicho od žaludku až ke genitáliím a pohodili ji na staveništi. Brutální čin odsoudila vládnoucí strana Africký národní kongres jako „nechutný“.

Foto: Profimedia.cz

Jihoafrický kriminalista z Kapského Města při práci

Článek

Oběť našli v sobotu ráno mezi třetí a čtvrtou na staveništi strážci. Lékaři se ji marně pokoušeli zachránit, i když byla postupně ve třech nemocnicích, kam ji postupně převáželi. "Museli se radit, protože dívčina zranění byla hrozná," uvedla mluvčí zdravotnického odboru Faiza Steynová. Část vnitřních orgánů visela z těla ven.

Dívka zemřela v deset večer s matkou po boku.

Ještě před smrtí se jí ale ještě podařilo identifikovat jednoho z útočníků. "Oceňujeme její odvahu a to, že jednoho z útočníků identifikovala, než podlehla svým hrozným zraněním," uvedl mluvčí policie Troy Martens pro tiskovou agenturu SAPA.

Podezřelý je ve vazbě

Podezřelého dvaadvacetiletého Jonathana Quintona Davidse se podařilo zadržet v úterý, už byl obviněn a zatím zůstává ve vazbě. Další předběžné slyšení ho čeká 12. února. "Policie bude neúnavně pracovat na tom, aby našla další útočníky a zajistila, že dojdou spravedlnosti. Nemůžeme nechat žádnou další dívku nebo ženu trpět jako sedmnáctiletá Anene Booysenová," prohlásil Martens.

Jihoafrická republika je zemí s největším počtem znásilnění ze 120 členských zemí Interpolu. I když se některé pachatele podaří dopadnout, jen 12 procent z nich je odsouzeno, uvedla agentura Reuters.

"Jen těžko lze najít příčinu tolika znásilnění, jejichž oběťmi jsou i děti, starší osoby a také muži," stojí v prohlášení Ženské ligy, jež je součástí vládnoucí strany Africký národní kongres (ANC). "Muži a ženy potřebují jít ruku v ruce a bojovat společně s touto epidemií," stojí ve zprávě.

Znásilnění však v zemi už nevyvolává žádný velký rozruch, jak poznamenala sloupkařka Rachel Maveriková, která komentovala mizivý ohlas jiného případu. "Jestliže skupinové znásilnění mentálně postižené sedmnáctileté dívky nedostalo do ulic tisíce lidí, aby protestovali, tak co už jiného? Tuto dívku znásilnilo sedm mužů a chlapců ve věku 14 až 20 let. Svůj čin si natočili na mobilní telefon," připomněla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám