Hlavní obsah

V Japonsku se objevila nová mutace

V Japonsku detekovali vědci novou variantu koronaviru způsobujícího covid-19. I ona má nebezpečnou mutaci E484K, která umožňuje viru čelit některým protilátkám a snižovat účinnost vakcín. V pátek o tom informovala podle agentury Reuters japonská vláda.

Foto: Pool, Reuters

Očkování v Japonsku

Článek

Nová mutace byla zjištěna u 91 lidí v oblasti Kanto na východě země a u dvou osob na letišti, uvedl šéf kabinetu vlády Kacunobu Kato. Mutace pochází ze zámoří, ale její původ není znám. Liší se ale od ostatních mutací, které byly zavlečeny do Japonska, uvedl japonský Národní institut pro nakažlivé nemoci.

„Může být nakažlivější než běžné kmeny, a pokud by se dál šířila komunitně, mohlo by to vést k rapidnímu nárůstu případů,“ varoval Kato.

The Times: Japonská vláda se shoduje na nutnosti zrušit olympiádu

Svět

Varianty se záměnou E484K, kdy kyselinu glutamovou nahradil lysin, jsou považovány za rizikovější, umožňuje to zmutovanému koronaviru uniknout nejméně jedné z protilátek. Tato záměna, která se objevila u jihoafrické i obou brazilských mutací, snižuje účinnost vakcín. V Japonsku bylo zatím detekováno 151 případů nákazy britskou, brazilskou a jihoafrickou mutací. Britská se rychleji šíří, ale nemá záměnu E484K.

V Británii odhalili nové mutace koronaviru. Mohou odolávat vakcínám

Evropa

Mutace se objevila v době, kdy se země chystá na rozsáhlé očkování, které by mělo zajistit bezpečnost během tokijské olympiády.

V Tokiu se navíc objevilo nové ohnisko nákazy ve středisku pro imigranty, kde bylo pozitivně testováno 39 ze 130 imigrantů a pět zaměstnanců. Jejich národnost nebyla zveřejněna. Nakažení mají mírný průběh onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám