Hlavní obsah

V Íránu prý ve věznici zabit jeden ze stoupenců opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Syn poradce jednoho z neúspěšných kandidátů červnových prezidentských voleb v Íránu byl zavražděn ve vězení. Byl jedním z lidí zatčených při povolebních protestech. Vůdci opozice v sobotu vyjádřili obavy o fyzické i duševní zdraví svých zatčených stoupenců.

Článek

Ve věznicích je jich stále kolem 500. V sobotu se po celém světě konají manifestace na jejich podporu a za jejich propuštění. Jedna z nich bude také v Praze.

Na webové stránce íránských reformátorů se v sobotu objevila zpráva, že v teheránské věznici Evín byl zabit syn poradce Mohsena Rezáího, který byl jedním ze tří neúspěšných kandidátů voleb z 12. června. "Mohsen Rúholamíní, syn Abdolhosejna Rúholamíního, byl zabit v Evínu. Rodina dostala zprávu, že Mohsen bude brzy na svobodě. Ve čtvrtek ale úřady rodinu informovaly, že Mohsen je mrtev," stojí v oznámení na internetu.

Volby přinesly do Íránu krizi, která je označována za nejhlubší od revoluce z roku 1979. Opozice původně chtěla vymoci opakování hlasování, ale duchovenstvo už nezvratně za vítěze označilo dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Při povolebních protestech zahynulo 20 lidí. [celá zpráva]

Ahmadínežád musel odvolat viceprezidenta

Duchovní vůdce Alí Chameneí v sobotu vyzval zemi k jednotě. "Vývoj minulých dní by neměl vyvolat neshody. Nikdo by neměl vznášet nepodložená obvinění," řekl Chameneí v projevu přenášeném televizí. [celá zpráva]

Týdenní spor o prvního viceprezidenta, který skončil v pátek jeho odvoláním, svědčí o neshodách v nejvyšším vedení země. Opozice v sobotu vyzvala duchovní ze svatého města Kómu, aby vymohli propuštění jejích stoupenců z vězení. Jsou údajně mučeni a je na nich vymáháno přiznání.

Pod dopisem zaslaným do Kómu je podepsán také nejnebezpečnější z Ahmadínežádových soupeřů Mír Hosejn Músáví a dalších 67 významných reformátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám