Hlavní obsah

V Indonésii vybuchla sopka, tisíce evakuovaných

Jakarta
Aktualizováno

Na indonéském ostrově Sumatra vybuchla v neděli sopka Mount Sinabung. Úřady kvůli erupci evakuovaly kolem 9300 lidí. Vulkán vychrlil popel do výšky 1 500 metrů. Zatím nejsou hlášeny oběti na životech ani zranění. Erupce zatím nekomplikuje ani leteckou dopravu.

Článek

"Původně jsme si mysleli, že popel a kouř vyvolal déšť, teď ale víme, že hlavní příčinou byl tlak magmatu," řekl indonéský vulkanolog Surono. Úřady podle něj vyhlásily nejvyšší stupeň varování před sopečnou aktivitou. První zprávy hovořily dokonce až o 12 000 evakuovaných lidí.

Ze sopky vysoké 2460 metrů se začal linout kouř již v pátek a od té doby se také začali lidé stěhovat ze čtyř vesnic v její bezprostřední blízkosti. Úřady v průběhu evakuace, která se nakonec dotkla 18 obcí, preventivně rozdaly kolem 7000 plynových masek. Okolí sopky, zejména pole se zrající úrodou, pokryl sopečný popel, oblast zavalil hustý dým a u řady lidí se objevily dýchací potíže.

Vulkán se nachází asi 60 kilometrů jihozápadně od hlavního města Sumatry Medanu. Naposledy vybuchl před 400 lety.

Foto: Harva Tarmizy, Reuters

Vesničané projíždějí kolem dýmajícího vulkánu

V Indonésii se nachází minimálně 129 aktivních vulkánů. Země leží na ostrovech v Tichém oceánu, kde se setkává několik zemských desek, a v oblasti jsou proto častá zemětřesení i sopečné erupce.

Foto: Harva Tarmizy, Reuters

Indonéský vulkán Mount Sinabung

Naposledy zde vybuchla sopka na počátku srpna a připravila o život čtyři lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám