Hlavní obsah

V Hongkongu demonstranti zablokovali policejní velitelství

Hongkong

Tisíce lidí v pátek vyšly do ulic Hongkongu, kde obklopili policejní velitelství. Demonstrace pokračují, protože správkyně Hongkongu Carrie Lamová ignorovala lhůtu, kterou jí dali demonstranti ke stažení kontroverzního návrhu zákona, jenž by umožňoval vydávat osoby podezřelé z trestných činů z Hongkongu do pevninské Číny. Vládní úřady v pátek zůstaly z bezpečnostních důvodů uzavřené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Hongkongu pokračují masové demonstraceVideo: Reuters

 
Článek

Policie demonstranty požádala, aby se v poklidu stáhli, protože by jejich přítomnost mohla mít „vážný dopad“ na fungování zásahové služby.

V pátek ráno se také velká skupina demonstrantů začala shromažďovat před budovou Legislativní rady. Pak je aktivista Joshua Wong vyzval, aby se vydali na pochod k policejnímu velitelství. Lidé si nasazovali masky a skandovali požadavek, aby Lamová odstoupila.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Demonstranti v centru Hongkongu

Protestující chtějí, aby policie zprostila obvinění všechny občany zadržené při protestech minulý týden a aby odstoupil policejní komisař Stephen Lo, který nařídil zásah.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Demonstranti v Hongkongu stavějí zátarasy.

Agentura AP varovala, že protest sice začal klidně, ale že přítomnost davu na rušné tepně Harcourt může vyvolat nový policejní zásah.

Minulou středu policie použila proti demonstrantům slzný plyn, vodní děla i gumové projektily. Zranění utrpělo přes 80 lidí. [celá zpráva]

Návrh zákona předložený hongkongskou vládou podle kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu. Lidé vydaní do Číny by tam mohli podle demonstrantů čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Taxík projíždí davem demonstrantů v Hongkongu

Po nedělním protestu, kterého se podle pořadatelů účastnily dva milióny lidí, se Lamová na úterní tiskové konferenci osobně omluvila za krizi, kterou návrh extradičního zákona vyvolal, odložila jeho projednání na neurčito, ale žádné další ústupky neslíbila. Zdůraznila, že má v úmyslu dokončit svůj mandát a znovu získat důvěru veřejnosti. Znamená to, že by zůstala v úřadu ještě další tři roky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám