Hlavní obsah

V Gruzii platí výjimečný stav, policie rozehnala demonstraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Slzotvornými granáty a vodními děly zasáhla ve středu gruzínská policie proti opozici, která již šestý den demonstruje v Tbilisi za odstoupení prezidenta Michaila Saakašviliho a vypsání předčasných voleb. Prezident večer nejprve v metropoli vyhlásil na 48 hodin výjimečný stav a později ho s platností na 15 dní rozšířil na celou zemi.

Článek

Ministerský předseda Zurab Nogaideli v televizi bez bližších podrobností oznámil, že v zemi došlo k pokusu o převrat a vyvolání nepořádku. Saakašvili v odpoledním televizním projevu prohlásil, že do nynějších nepokojů v zemi jsou zapleteny ruské tajné služby.

Gruzínské ministerstvo zahraničí ve středu označilo několik zaměstnanců ruského velvyslanectví za nežádoucí osoby, byli obviněni ze "špionážní aktivity", řekl Saakašvili. Podle agentur jde o tři pracovníky ruské ambasády.

Agentura RIA Novosti s odvoláním na anonymní diplomatické zdroje zase uvedla, že Rusko vyhošťuje tři pracovníky gruzínského velvyslanectví. Tbilisi zároveň povolalo do vlasti svého velvyslance v Moskvě.

Týden protivládních bouří

V Gruzii se ve středu šestým dnem demonstrovalo proti vládě. Pořádková policie nejprve ráno rozehnala asi stovku demonstrantů obušky. Za několik hodin se ale v centru města shromáždilo na tři tisíce nespokojených lidí, proti nimž už zasáhly speciální jednotky vyzbrojené ochrannými štíty a plynovými maskami.

:. Policie použila proti demonstrantům slzný plyn, vodní děla a gumové projektily. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

Policie postupovala proti demonstrujícím v sevřeném šiku a snažila se je vytlačit za pomoci vodních děl a slzotvorného plynu do vedlejších ulic.

:. Maskovaný policista pronásleduje opozičního sympatizanta. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

Někteří reagovali házením kamenů a lahví, jiní se dali na útěk, klopýtali jeden přes druhého. Podle agentury Reuters policie odvlekla několik krvácejících demonstrantů do svých aut.

:. Policisté bijí jednoho z demonstrantů. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

Mezi demonstranty prý bylo také 47 účastníků protestní hladovky. Štábu ruské televize policisté zabavili záběry z dění.

:. Policie zasáhla vodními děly, slzným plynem a gumovými projektily. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

Starosta Tbilisi Giorgi Ugulava policejní zásah hájil před novináři tvrzením, že opozice se chystá v centru metropole postavit stanové městečko a že je třeba tomu zabránit.

:. Žena se snaží zastavit policejní auto. Foto: ČTK/AP

Jde o největší vlnu demonstrací od roku 2003, kdy se při pokojné revoluci dostal k moci Saakašvili. Mohutných rozměrů dosáhla demonstrace v pátek, kdy se před budovou parlamentu sešlo přes 70 000 lidí. Opoziční předáci slibují, že protesty budou pokračovat, dokud Saakašvili, kterého viní z autoritářství a selhání v boji s chudobou a korupcí, neodejde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám