Hlavní obsah

V Egyptě o den prodloužili prezidentské volby, aby pomohli Sísímu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Ačkoliv mělo hlasování skončit v úterý, volby nového prezidenta v Egyptě pokračují i ve středu. Voliči o ně navzdory výzvám úřadů a mediální kampani nemají zájem, protože v nich spatřují spíše jen stvrzení legitimity hlavního kandidáta Abdala Fattáha Sísího, bývalého velitele armády, jež stála za loňským svržením prezidenta Muhammada Mursího a Muslimského bratrstva.

Foto: ČTK/AP

Policisté a členové komise u volební místnosti v Káhiře nemají co na práci.

Článek

„Přišel jsem se podívat na ty milióny, o nichž říkali, že přijdou volit. A nevidím nikoho, kromě dvou lidí z volební komise. Já volit nebudu. Je to podvod. Víme, že vyhraje Sísí, koho bych asi tak měl volit?" citovala ČTK studenta práv Husajna Hasanajna.

„Chtěla jsem volit Sísího, protože bude beztak prezidentem a také proto, že jsem mu byla vděčná za to, že zbavil moci Muslimské bratrstvo. Ale nakonec volit nepůjdu, protože mám pocit, že lidé jsou nešťastni z toho zmatku za poslední měsíc a nejsou tolik pro Sísího, jak jsem si myslela,“ přidala 27letá Haní Alíová.

Jiní lidé oslovovaní agenturou Reuters přidávali, že si nepřejí, aby Egyptu nadále vládla armáda, i když to Sísí, který svlékl uniformu v březnu, veřejně odmítá. [celá zpráva]

Foto: Amr Abdallah Dals, Reuters

Opozici se nelíbí navázání Sísího na armádu. Na plakátě aktivisty v Káhiře jsou spojené podobizny bývalého šéfa armády a prezidenta Husního Mubaraka (levá část) a nynějšího favorita voleb Abdala Fattáha Sísího.

Voliči mají na výběr mezi Sísím a levicovým kandidátem Hamdínem Sabbáhím, který v minulých volbách skončil až třetí. Sísí má navíc podporu úřadů i médií. Státní tisk dokonce označil lidi, kteří se k urnám nevypraví, za zrádce.

Sísí před volbami doufal, že volit přijde 80 procent voličů, tedy 40 miliónů lidí. Podle pozorovatelů ale přišlo v pondělí jen 10 až 15 procent lidí a ani v úterý to nebylo lepší. Ve středu ráno byly volební místnosti prázdné. Sísí ovšem údajně prodloužení hlasování o den odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám