Hlavní obsah

Skoncuji s Muslimským bratrstvem, slibuje Egypťanům před volbami Sísí

Novinky, rei
Káhira

Favorit blížících se prezidentských voleb v Egyptě, bývalý šéf armády Abdal Fattáh Sísí, ve svém prvním televizním vystoupení v rámci kampaně slíbil, že se v případě vítězství postará o konec existence Muslimského bratrstva. Organizaci už před časem egyptské úřady zakázaly.

Foto: Reuters

Bývalý ministr obrany Abdal Fattáh Sísí svlékl uniformu v březnu.

Článek

„Ano, je to pravda,“ odpověděl Sísí na dotaz ohledně skoncování s bratrstvem. Ten loni v létě odstavil od moci prvního demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, jenž vzešel právě z řad muslimských bratří.

„Chci říci, že to nejsem já, kdo je vyřídil. Byli jste to vy, Egypťané,“ vzkázal Sísí voličům. Doplnil, že ideologie Muslimského bratrstva je založena na „aroganci v náboženství“, což v minulých desetiletích vedlo k destabilizaci egyptské společnosti. „Myšlenková stavba těchto skupin říká, že nejsme pravými muslimy, takže věří v nevyhnutelnost konfliktu s námi nevěřícími,“ řekl Sísí.

Muslimské bratrstvo je nejmocnější egyptskou islamistickou organizací s dlouholetou tradicí, sahající před druhou světovou válku. Donedávna byla v Egyptě šest desetiletí zakázána a pronásledovány byly i její pobočky v dalších arabských zemích. Přesto bratrstvo přežilo, zvládlo působit v podzemí a stále patří k nejvlivnějším egyptským organizacím. I když se podílí například na charitě, je také spojeno s teroristy, což ukázal jak úspěšný atentát na prezidenta Anvara Sadata po podepsání mírové dohody s Izraelem, tak to, že z jeho lůna vzešla i palestinská hnutí Hamás a Islámský džihád.

Sísí, jenž vysvlékl uniformu polního maršála teprve v březnu a při loňském sesazení Mursího tvrdil, že nemá žádné politické ambice, v rozhovoru pro televize CBC a ONTV rovněž slíbil, že mu armáda nebude do vládnutí mluvit.

Prohlašuje, že Egypt vyvede z krize, přičemž obhajoval i zákony omezující právo demonstrovat. „Se zemí to jde z kopce. Lidé si to musí uvědomit a podpořit nás. Kdokoli si představuje něco jiného, chce Egypt sabotovat, a to dovoleno nebude,“ uvedl.

Očekává se, že Sísí volby za dva týdny vyhraje. Jeho jediným vážnějším soupeřem je levicový kandidát Hamdín Sabahí, který v předloňských volbách skončil třetí.

Podle BBC narušovaly hodinový televizní rozhovor výpadky proudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Příznivci Mursího dostali doživotí

Trest doživotního vězení dostalo jedenáct příznivců a členů Muslimského bratrstva u vojenského soudu za útoky na vojáky během srpnových nepokojů ve městě Suez....

Výběr článků

Načítám