Hlavní obsah

V čínském Ťing-si vedli ulicemi lidi porušující koronavirová opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V jihočínském městě Ťing-si museli za dozoru po zuby ozbrojených policistů projít ulicemi čtyři lidé, kteří porušili opatření proti šíření koronaviru. Šli v ochranných oděvech, a protože jim nebylo vidět do obličeje, měli na sobě tabulky s vlastní fotografií a jménem. Čínská média, včetně provládních, postup tvrdě kritizovala.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Lidé v ochranných oděvech před Národním stadionem v Pekingu

Článek

Podobná praxe veřejného ponížení, kdy museli lidé podezřelí z porušení zákona jít po ulicích, aby je každý mohl vidět, byla běžná za kulturní revoluce. Zakázána byla v osmdesátých letech. Po nástupu pandemie koronaviru se však praxe začala vracet, protože Čína prosazuje politiku nulové tolerance ke covidu-19.

Militantní komunistický list Global Times, který šíří názory strany, zdůraznil, že soudy a ministerstvo pro veřejnou bezpečnost vydaly od osmdesátých let několik nařízení, která zakazují ukazovat lidi podezřelé z trestné činnosti. Poslední bylo vydáno ministerstvem loni, když byl ke stromu v provincii Che-pej přivázán muž, který si šel během lockdownu koupit cigarety.

Čína uplatňuje v boji s koronavirem tvrdá restriktivní opatření. Aktuálně je uzavřené 13milionové město Si-an. Přísný lockdown může vést k nedostatku pamětí DRAM, varovala výrobce firma Micron Technology. Během 24 hodin přibylo v zemi 203 nových případů nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám