Hlavní obsah

V Číně zmizely milióny dolarů určené pro vysídlené obyvatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Více než 34 miliónů dolarů bylo zpronevěřeno z fondů vymezených v letech 2004 a 2005 pro obyvatele, kteří museli být vysídleni kvůli projektu vodní přehrady Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang. Informovala o tom státní média. Čínští auditoři varují, že konečná částka zmizelých peněz může být vyšší.

Článek

Zkorumpované místní úřady byly dlouhou dobu podezírány ze zadržování fondů, které měly směřovat do rukou lidí, kteří se museli kvůli stavbě gigantické přehrady z oblasti odstěhovat.

Číňané dokončili stavbu hráze Tři soutěsky na veletoku Jang-c'-ťiang po 13 letech v květnu loňského roku [celá zpráva]. Její rekordní parametry nemají na celém světě konkurenci, kvůli její stavbě bylo vysídleno zhruba téměř 1,5 miliónu lidí.

Provedený audit prokázal, že nejméně 272 miliónů jüanů (34,8 miliónů amerických dolarů), původně určených na výstavbu nového bydlení a rozvoj služeb pro přesídlené obyvatelstvo, se v letech 2004 a 2005 ztratilo v kapsách místních úředníků. Z fondů byly údajně pokryty dluhy různých oddělení, zaměstnanecké mzdy a výstavba nových úřadů a domů pro lidi, kteří nepocházeli z oblasti, v níž byla přehrada budována. Rovněž byly odhaleny případy vyplácení odměn neexistujícím stavebním dělníkům a zbytečné navyšování rozpočtu stavebních prací.

Čínští auditoři varují, že konečná čísla mohou být vyšší, audit nepokryl celou oblast stavby a vůbec se nezabýval rokem 2006.

Tři soutěsky

Výška hráze - 185 m

Délka hráze v koruně - 1 725 m

Délka včetně bočních hrází - 2 335 m

Rozdíl výšek hladin - 113 m

Objem zadržené vody - 40 miliard m3

Délka jezera - 660 km

Plocha jezera - 1000 km2

Počet turbín - 26 + 6

Výkon - 18 200 MW + 4 200 MW

Stavba gigantické vodní přehrady Tři soutěsky byla zahájen v roce 1993. Čína si od její výstavby slibuje zvýšení produkce elektrické energie a zabránění budoucím ničivým záplavám. Kritici ale poukazují na nešetrné vysídlení více než miliónu obyvatel a obavy z ekologických dopadů monstrózní stavby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám