Hlavní obsah

V Botswaně vytěžili třetí největší diamant na světě

Gaborone

V Botswaně vytěžili velký surový diamant o hmotnosti 1174 karátů. Jde o druhý významný objev za méně než měsíc a podle kanadské těžařské společnosti Lucara jde o třetí největší diamant na světě, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Nalezený diamant v Botswaně.

Článek

Působivý drahokam se stříbrnými odlesky se vejde od dlaně. Nalezen byl 12. června a Lucara uvádí, že na třetím místě mezi největšími diamanty světa vystřídal kámen, který v Botswaně objevila jiná těžařská společnost 1. června.

„Je to historický objev jak pro nás, tak pro Botswanu,“ uvedla místní ředitelka firmy Lucara Naseem Lahriová. „V hierarchii obrovských kamenů je na třetím místě,“ sdělila agentuře AFP, když Lucara ve středu kámen představila v Gaborone.

Nejnovější objev upevňuje pozici Botswany jako světového lídra v produkci diamantů. Dosud se tam našlo šest z deseti největších diamantů světa.

V Botswaně vytěžili třetí největší diamant na světě

Svět

Prezident Mokgweetsi Masisi označil nejnovější objev za fascinující a ocenil rostoucí frekvenci podobných nálezů v Botswaně. Snímek diamantu přitom umístil na Twitter.

Diamant, který byl objeven začátkem června a dosud byl považován za třetí největší na světě, váží 1098 karátů a patří společnosti Debswana. Jejími vlastníky jsou botswanská vláda a jihoafrická společnost De Beers, která se specializuje na těžbu diamantů a obchodování s nimi.

Největším diamantem byl Cullinan s hmotností 3106 karátů, který byl nalezen v roce 1905 v Jižní Africe. Části tohoto drahokamu zdobí britské korunovační klenoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám