Hlavní obsah

V Botswaně vytěžili třetí největší diamant na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diamant s 1098 karáty, který byl začátkem měsíce nalezen v Botswaně, je zřejmě třetí největší, jaký kdy byl vytěžen. Ve středu o tom informovala společnost založená botswanskou vládou a firmou De Beers, jež se specializuje na těžbu diamantů a obchodování s nimi.

Foto: Debswana Diamond Company, Reuters

V Botswaně byl objeven diamant, který by měl být třetím největším drahokamem na světě.

Článek

Drahokam zástupci společnosti Debswana Diamond Company předvedli botswanskému prezidentovi Mokgweetsimu Masisimu.

Největším diamantem je Cullinan s 3106 karáty, ten byl nalezen v roce 1905 v Jižní Africe. Před šesti lety společnost Lucara Diamond v Botswaně vytěžila 1109karátový diamant nazvaný Lesedi La Rona. Nově objevený diamant ještě jméno nedostal.

Botswanský ministr pro nerostné suroviny Lefoko Moagi řekl, že drahokam s délkou 73 milimetrů, šířkou 52 milimetrů a o síle 27 milimetrů nemohl být nalezen v příhodnější dobu, protože na prodej diamantů v loňském roce měla negativní dopad pandemie covidu-19. Vláda přitom získává od Debswany až 80 procent příjmů z prodeje diamantů prostřednictvím dividend, poplatků a daní.

Na poli našli tajemné čisté krystaly, v JAR vypukla diamantová horečka

Svět

Objem produkce společnosti Debswana se v loňském roce propadl o 29 procent na 16,6 milionu karátů a prodej se snížil o 30 procent na 2,1 miliardy dolarů (44,6 miliardy korun). Agentura Reuters píše, že pandemie covidu-19 negativně ovlivnila produkci i poptávku. Pro letošní rok Debswana plánuje vytěžit 23 milionů karátů. Počítá s tím, že globální trh s diamanty se znovu oživí díky uvolnění restrikcí v cestování a znovuotevření klenotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám