Hlavní obsah

V Barmě vypálili celou vesnici, požár zřejmě založila armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto

Bezpečnostní složky v centrální Barmě vypálily v úterý vesnici Kin Ma poté, co se na místě střetly s odpůrci vládnoucí vojenské junty. Nejméně dva senioři uhořeli. Agentuře Reuters to sdělilo několik místních obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vypálená vesnice v BarměVideo: AP

 
Článek

Státní televize MRTV uvedla, že úterní požár ve vesnici Kin Ma, která má asi 800 obyvatel, způsobili teroristé. Média, která tvrdí opak, podle ní „vedou spiknutí s cílem zdiskreditovat armádu”.

MRTV tvrdí, že domy v Kin Ma zapálilo 40 teroristů. Požár podle televize zachvátil většinu z 225 domů v obci.

Vesničané, kteří hovořili s agenturou Reuters a stanicí BBC pod podmínkou anonymity uvedli, že požár založili vojáci po střetu s odpůrci junty. „Poté, co byli zatlačeni příslušníci Lidových obranných sil (PDF), bezpečnostní síly vešly do vesnice a začaly zapalovat domy v její jižní části. Skoro celá vesnice lehla popelem,” řekl jeden z obyvatel BBC.

„Oheň byl všude ve vesnici a my viděli velké plameny. Museli jsme utéci před palbou, abychom si zachránili životy, a museli jsme to sledovat z dálky,” dodal další.

Svržená barmská vůdkyně Su Ťij čelí dalšímu stíhání, za korupci jí hrozí 15 let

Svět

Místní dobrovolník uvedl, že o život přišli dva senioři, kterým se před požárem nepodařilo uprchnout ze svých domovů. Jejich těla našli vesničané, kteří se po požáru vrátili. Většina z nich se ale nadále podle Reuters ukrývá v okolních lesích.

Příčinu požáru se agentuře Reuters nepodařilo nezávisle ověřit. Mluvčí junty na žádost o komentář nereagoval.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Vypálená barmská vesnice Kin Ma

Z vesnice podle místních obyvatel zbylo asi jen 30 domů, popelem jich lehlo 200. Místní obyvatelé události Reuters popsali po telefonu, agentuře se zároveň podařilo získat snímky z místa.

Požár byl vidět z kosmu

Požár byl tak mohutný, že jej v úterý ve 21.52 místního času (17.52 SELČ) zaznamenal satelitní systém americké vesmírné agentury NASA pro sledování požárů.

Britský velvyslanec v Barmě Dan Chugg vyjádřil nad touto událostí znepokojení a obvinil juntu z násilí. „Zprávy o tom, že junta vypálila celou vesnici v Makwejské oblasti a zabila starší obyvatele, znovu ukazují, že armáda nadále páchá hrozné zločiny a nebere na obyvatele Barmy ohled,“ citovala jej britská ambasáda na Twitteru.

 Pučisté brutálně potlačují odpor

Barmská armáda provedla 1. února převrat, který zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách, v nichž s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Podvody se přitom neprokázaly.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Ve vypálené barmské vesnici Kin Ma uhořel i dobytek.

Puč vyvolal rozsáhlé nenásilné demonstrace. Poté, co armáda a policie pokojné protesty krvavě potlačily, začalo ve městech i na venkově vznikat menší ozbrojené povstání. Podle barmské Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) armáda od puče zabila přes 860 civilistů. Přes 5000 lidí zatkla. Armáda vysoký počet obětí popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám