Hlavní obsah

V Bangladéši evakuovali přes půl miliónu lidí kvůli cyklónu

– DHÁKA

Z pobřežních oblastí Bangladéše bylo ve čtvrtek evakuováno přes půl miliónu lidí kvůli cyklónu Sidr provázeného větry o rychlosti 210 km/h, který by měl odpoledne zasáhnout pobřeží. Úřady chtějí do výše položených oblastí země do večera přemístit celkem přes 3,2 miliónu bezprostředně ohrožených obyvatel. V ohrožených oblastech zasahuje přes 40 000 policistů, vojáků a zdravotníků.

Článek

Střed cyklónu Sidr řazeného do druhé nejvyšší kategorie 4 s větry o rychlosti přes 210 km/h se ve čtvrtek brzo ráno nacházel 400 kilometrů od bangladéšského pobřeží. Podle meteorologů by bouře mohla vzdout vlny vysoké až šest metrů.

"(Bouře) pravděpodobně zesílí a bude se pohybovat severním směrem, pobřežní oblasti Khulna a Barisál zasáhne do čtvrtečního večera," uvedla bangladéšská meteorologická agentura ve zvláštním varování. Bouře také může zasáhnou oblast kolem města Višakapatnam na východním pobřeží Indie a Sittewe v Barmě. Zasáhnout ale může i Kalkatu.

Cyklón už nyní zasáhl malý ostrov St. Martin's Island, který leží v severovýchodní části Bengálského zálivu, asi deset kilometrů od nejsevernějšího cípu poloostrova Teknaf. Na ostrově už bylo evakuováno přes 6000 lidí včetně několika desítek turistů.

Pro druhý největší bangladéšský přístav Mongla už nyní platí nejvyšší, desátý stupeň pohotovosti. Pohotovost devátého stupně byla vyhlášena i pro hlavní přístav Čitágáon a letovisko Cox's Bazar. V oblasti letoviska je evakuace v plném proudu, do bezpečí bylo převezeno zhruba 200 000 lidí. Celkem bylo evakuováno na 620 000 osob.

Jih Bangladéše je často postihován cyklóny a bouřemi, ale tato je letos nejsilnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám