Hlavní obsah

V Austrálii pozabíjeli padesát žraloků kvůli bezpečnosti rekreantů

Perth

Více než 170 žraloků bylo uloveno u pobřeží Západní Austrálie v rámci sporného zákona, který má zajistit bezpečnost koupajících se. Padesát největších bylo zklikvidováno, uvedla ve středu BBC s tím, že mezi ulovenými nebyl ani jeden velký bílý žralok, který útočí na lidi nejčastěji.

Foto: Profimedia.cz

Žádný nebezpečný žralok bílý (Carcharodon carcharias) uloven nebyl

Článek

Podle úřadů byl odchyt nutný. Vláda uvedla, že se tímto krokem podařilo obnovit důvěru návštěvníků pláží. Lov byl schválen poté, co žraloci za uplynulý rok zabili šest lidí. V následujících třech letech se má akce opakovat.

„Myslím, že tato strategie funguje velmi dobře, jejím cílem je ochránit lidi, kteří plavou v těchto hustě osídlených oblastech,“ řekl ministr rybářství Západní Austrálie Ken Baston. „Samozřejmě se nikdy nedozvíme, zda by nějaký z odchycených žraloků mohl zranit člověka, ale naše vláda pokládá lidský život za nejvyšší hodnotu,“ dodal.

Odpůrci tvrdí, že lov žraloků není řešením a mohl by jen dál poškodit citlivý ekosystém.

Ani rybáři nejsou jednoznačně pro. Mluvčí jejich odborů Dave Kelly prohlásil, že tato politika je velmi nepopulární. „Je velmi obtížné tyto žraloky odchytávat. Lidé by přitom rádi viděli spíše nějaký vědecký výzkum, který by ukázal, proč si vláda myslí, že právě díky téhle politice budou naše pláže bezpečnější,“ vyjádřil svou skepsi Kelly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám