Hlavní obsah

V Afghánistánu vyhlásili na měsíc noční zákaz vycházení kvůli postupu Tálibánu

– Kábul

Afghánská vláda vyhlásila v celé zemi kromě hlavního města Kábulu a dvou sousedních provincií měsíční noční zákaz vycházení od 22 hodin do čtyř do rána. Cílem je zastavit postup Tálibánu, který od května postupuje, už ovládl polovinu země a často se přesouvá v noci, aby zaútočil nad ránem.

Foto: Mustafa Andaleb, Reuters

Příslušníci afghánských bezpečnostních sil u své základny.

Článek

Ministerstvo vnitra uvedlo, že zákaz vycházení má potlačit násilí a omezit postup vzbouřeneckého hnutí Tálibán. Ten obklíčil už několik hlavních měst provincií, i když žádné zatím nedobyl. Také přerušil klíčové komunikace s cílem zabránit zásobování měst. Ovládl i řadu hraničních přechodů, i když vláda popírá jeho tvrzení, že by jich kontroloval 90 procent.

Obavy z postupu jsou o to větší, že jednání mezi vládou a Tálibánem v Dauhá váznou a nakonec se bude rozhodovat o moci v zemi v poli. Zákaz vycházení se netýká jen Kábulu a provincií Panžšír a Nanagarhár.

Tálibán se bez boje zmocnil stovek amerických zbraní a vozidel

Svět

Tento týden se rozhořely boje v provincii Kandahár, která je jednou z bašt vzbouřenců. Kvůli tomu Spojené státy podnikly ve čtvrtek několik náletů na radikály v oblasti, přičemž jich několik zabily. Tálibán to odsoudil jako porušení dohody s USA. Za uplynulý měsíc uprchlo z provincie 22 000 rodin, oznámil zástupce afghánského ministerstva pro uprchlíky.

Jednotky Spojených států však do konce srpna odejdou po téměř dvaceti letech ze země a panují obavy, co nastane pak. Podle některých amerických analytiků ovládne Tálibán zemi do půl roku, uvedla stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám