Hlavní obsah

Uzbeci sestřelili afghánský vojenský letoun

Aktualizováno

Uzbecká protivzdušná obrana v pondělí odpoledne sestřelila afghánské vojenské letadlo, které se pokusilo narušit hranici, uvedla Ria Novosti s odvoláním na uzbecké ministerstvo obrany.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Síly protivzdušné obrany armády Uzbekistánu v neděli v Šerabadském okrese Surchondarské oblasti překazily pokus o nezákonné překročení hranice Uzbekistánu vojenským letounem Afghánistánu,” řekl agentuře Ria Novosti představitel ministerstva obrany. Podle agentury TASS úřady incident vyšetřují.

ON-LINE: Musíme zabránit vlně uprchlíků, apeluje Macron

Blízký a Střední východ

Kolik lidí se nacházelo na palubě letounu, není jasné. Pilot letadla se podle ministerstva katapultoval a přežil.

Podle zdroje uzbeckého informačního serveru Gazeta.uz byli na palubě dva příslušníci afghánské armády, které zdravotníci převezli do nemocnice.

Afghánistán v posledních dnech rychle obsazuje radikální hnutí Tálibán, které využilo nedávné stažení americké armády a jednotek Severoatlantické aliance.

Bojovníci Tálibánu konfiskují zbraně civilistům

Svět

Sousední Tádžikistán v pondělí oznámil, že umožnil přistát na svém území několika afghánským vojenským letounům s asi stovkou vojáků, které vyslaly nouzový signál.

„Na jeho základně bylo v souladu s mezinárodními závazky rozhodnuto povolit afghánským vojákům přistání na letišti ve městě Bochtar,” sdělilo agentuře Interfax tiskové oddělení tádžické diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám