Hlavní obsah

Utrpení umírající velryby ukončila nálož u její hlavy

Novinky, coe
Albany

Smrtelně nemocný keporkak, který před více než týdnem uvízl na mělčině u australského pobřeží u Albany, byl ve čtvrtek usmrcen pomocí želatinové třaskaviny upevněné k jeho hlavě. Úřady se tak rozhodly ukončit jeho vleklé trápení. O události informoval server Sky News.

Článek

Zástupci místního úřadu na ochranu životního prostředí (DEC) zkoumali zdravotní stav 12tunového kytovce od chvíle, kdy se na pobřeží objevil. Poté, co zjistili, že nemůže být zachráněn, rozhodli, že jeho život ukončí.

K euthanasii však nemohla být použita střelba, protože savec byl příliš velký, použili proto výbušninu.

„Za posledních 24 hodin se velryba posunula o několik metrů, takže jsme ji stabilizovali a připravili řízenou implozi na její lebce. Neměli jsme jinou možnost, předtím velryba byla příliš silná a pro zaměstnance DEC a dobrovolníky představovala velké nebezpečí, uvedl velitel záchranného týmu Mike Shepherd.

Naší prioritou vždycky bylo chovat se k tomuto zvířeti co nejlidštěji, když už zasáhla příroda.
Mike Shepherd, vedoucí týmu DEC

Podle Sky News bylo k usmrcení keporkaka, neboli velryby hrbaté, použito půl kilogramu gelignitu (třaskavé želatiny složené z nitroglycerinu a nitrocelulózy), jenž byl upevněn u jeho hlavové části pomocí pytlů s pískem.

Protože ochranáři pracovali po pás ve vodě a velryby na mělčině často přitahují pozornost žraloků, nad místem zásahu hlídkovalo letadlo a monitorovalo jejich aktivitu.

Úřad nyní zvažuje, jestli ostatky kytovce odvézt dále do moře, nebo zakopat přímo na pláži. Podle zástupců DEC se výbušniny k euthanasii velryb používaly už v minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám