Hlavní obsah

Útočník zabil na východě Afghánistánu dva americké vojáky

Kábul/Washington

Na východě Afghánistánu zemřeli v sobotu dva američtí vojáci a dalších šest utrpělo zranění, oznámil to dnes mluvčí amerických jednotek v Afghánistánu. Podle něj měl útočník, který na vojáky začal střílet, uniformu afghánské armády. Agentura AP s odvoláním na místní samosprávu informovala, že útočník byl zabit.

Foto: Danish Siddiqui , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Incident se stal v provincii Nangarhár, jejíž část kontroluje radikální islamistické hnutí Tálibán a kde operují i teroristé z organizace Islámský stát (IS). Útok se stal v okamžiku, když se americké a afghánské jednotky vracely ze společné operace, uvedl mluvčí amerických bezpečnostních sil v Afghánistánu plukovník Sonny Leggett.

„Osoba v afghánské uniformě zahájila palbu na společné jednotky USA a Afghánistánu. Motiv útoku je zatím nejasný, událost vyšetřujeme,” sdělil mluvčí v prohlášení.

Agentura AP s odvoláním na člena samosprávy provincie Nangarhár uvedla, že útočník byl zabit. V této souvislosti napsala, že za posledních 18 let se americké a spojenecké jednotky staly četnými terči podobných útoků mužů v uniformách afghánské armády či policie. Další vojáci se stali oběťmi sebevražedných atentátů hnutí Tálibán, které ovládá značnou část země.

Trump chce počet vojáků snížit

V Afghánistánu je nyní asi 13 000 amerických vojáků, kteří tam spolu s afghánskou armádou bojují proti hnutí Tálibánu a teroristům z IS. Americký prezident Donald Trump už několikrát oznámil, že chce počty amerických vojáků v Afghánistánu výrazně snížit.

Tento týden v poselství o stavu unie Trump mimo jiné prohlásil, že "pracuje na tom, aby konečně ukončil americkou nejdelší válku". "Jakmile dosáhneme v jednáních pokroku, budeme moci snížit naši vojenskou přítomnost," řekl Trump s odkazem na rozhovory, které jeho vláda přes rok vede se zástupci Tálibánu. USA je ale několikrát přerušily v reakci na bombové útoky Tálibánu poblíž spojeneckých základen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám