Hlavní obsah

Ústavní soud v Zimbabwe potvrdil vítězství Mnangagwy v prezidentské volbě

– Harare

Zimbabwský ústavní soud potvrdil výsledek prezidentských voleb, v nichž 30. července vyhrál kandidát vládní strany Emmerson Mnangagwa. Nejvyšší justiční instance tak zamítla stížnost opozice na možné volební podvody, kvůli níž musela být inaugurace nové hlavy státu odložena a uskuteční se až tuto neděli.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Právoplatně zvolený prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa

Článek

Představitelé opozice ve stížnosti podané 10. srpna tvrdili, že hlasování bylo zmanipulované. Z tohoto důvodu také požadovali, aby ústavní soud buď uznal vítězem opozičního kandidáta Nelsona Chamisu, nebo aby volby zrušil a nařídil vypsání nových. [celá zpráva]

Rozhodnutí o platnosti voleb i jejich výsledku podpořilo jednomyslně devět členů ústavního soudu. Jeho předseda Luke Malaba uvedené usnesení podle agentury Reuters zdůvodnil tím, že Nelsonu Chamisovi se nepodařilo dokázat tvrzení o podvodech během prezidentských voleb.

Ústřední volební komise oznámila, že v prezidentských volbách zvítězil 75letý Mnangagwa a parlamentní volby, které se konaly ve stejný den, vyhrála Mnangagwova strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF). Mnangagwa získal od voličů 2,46 miliónu hlasů (50,8 procenta), zatímco pro Chamisu podle komise hlasovalo 2,15 miliónu voličů (44,3 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám