Hlavní obsah

Prezidentské volby v Zimbabwe vyhrál Mnangagwa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Prezidentské volby v Zimbabwe vyhrál úřadující prezident Emmerson Mnangagwa se ziskem 50,8 procenta hlasů (2,46 miliónu). Hlavní opoziční vyzyvatel Nelson Chamisa dostal 44,3 procenta hlasů (2,15 miliónu). Oznámila to volební komise.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Emmerson Mnangagwa

Článek

Opozice tyto výsledky skoro určitě napadne, ať u soudu, anebo v ulicích, poznamenala agentura AP. Těsně před vyhlášením prezidenta Mnangagwy vítězem voleb předseda opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgen Komichi prohlásil, že jeho strana výsledky prezidentských voleb odmítá.

Pondělní volby v Zimbabwe byly první po sesazení dlouholetého vůdce Roberta Mugabeho, který zemi vládl 37 let. Mnangagwa býval Mugabeho pravou rukou a zemi fakticky vládne od Mugabeho sesazení loni v listopadu.

Zimbabwané v pondělí kromě prezidenta volili také poslance i členy místních zastupitelstev. Volební komise ve čtvrtek potvrdila výsledky parlamentních voleb, podle nichž vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) získala ve 210členném parlamentu 145 křesel. Zajistila si tak dvoutřetinovou většinu potřebnou k prosazení ústavních změn.

Protesty proti výsledkům voleb si již vyžádaly oběti na životech. Při středečních srážkách policie s příznivci opozice v metropoli Harare zemřelo šest lidí a dalších 14 utrpělo zranění.

Zimbabwe od dosažení nezávislosti v roce 1980 zažila jen dva prezidenty, oba vzešlé ze ZANU-PF: Mugabeho a jeho někdejšího viceprezidenta Mnangagwu, který se kvůli nelítostné povaze těší přezdívce "krokodýl", poznamenala agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám