Hlavní obsah

USA zveřejnily jména vězňů v Bagrámu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy zveřejnily seznam jmen 645 lidí zadržovaných ve věznici na letecké základně Bagrám poblíž afghánského hlavního města Kábul. Tento bezprecedentní krok musely učinit po prohraném soudu s Americkou unií občanských svobod (ACLU).

Článek

Podle ACLU je zveřejnění jmen průlomovým, ale teprve prvním krokem k větší průhlednosti a odpovědnosti na základně. Unie podle její mluvčí Melissy Goodmanové bude dál požadovat zveřejnění podrobností o tom, jak dlouho jsou jednotlivci na základně drženi, a zda byli zadrženi na bojišti v Afghánistánu či jinde.

Seznam se vztahuje k stavu ze září 2009, kdy byla podána žaloba. Americké ministerstvo obrany v pátek rovněž oznámilo, že mezi zadržovanými je „velmi malý počet“ osob mladších 16 let.

Profesor práva na City University v New Yorku Ramzi Kassem označil rozhodnutí soudu za průlomové. Kassem zastupuje Jemence Amina al-Bakrího, který byl do Bagrámu převezen z Thajska. Washingtonský federální soudce rozhodl, že se lidé, kteří byli do Bagrámu dopraveni ze zahraničí, mohou v USA obrátit na soud. Vláda se chce proti rozhodnutí odvolat.

Američané otevřeli věznici Bagrám v prosinci 2001. Loni několik bývalých vězňů řeklo stanici BBC, že tam byli týráni. USA nařčení odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám