Hlavní obsah

USA vrátily ukradenou čepici vězně z koncentračního tábora

Varšava

Polsko dostalo zpět od Spojených států čepici jednoho z vězňů z bývalého koncentračního tábora Majdanek, který nacisté za druhé světové války zřídili u východopolského města Lublin. Americké úřady letos objevily čepici, ukradenou před lety z muzea zřízeného na místě tábora, na jedné z internetových aukcí, informovala ve čtvrtek agentura PAP.

Foto: Profimedia.cz

Oplocení bývalého koncentračního tábora Majdanek v Polsku

Článek

Čepice s charakteristickými šedými a modrými pruhy zmizela z muzea podle polských médií patrně v 90. letech. Dlouhá léta byla považována za navždy ztracenou, než na ni letos v červnu upozornil americké úřady anonymní telefonát. Na jedné z internetových aukcí ji kdosi nabízel za 1750 dolarů (přes 33 000 korun). Prodávajícího pomohla vypátrat FBI.

Polští experti poté určili, že skutečně pochází z Majdanku. Na čepici totiž zůstal fragment muzejního štítku, na němž byla patrná písmena pravděpodobně tvořící kdysi součást nápisu Majdanek muzeum.

Dnes čepici předal americký velvyslanec náměstkyni polského ministra kultury a historický artefakt se nyní vrátí do muzea.

Tábor Majdanek vybudovali nacisté na předměstí Lublinu v roce 1941 nejprve jako zajatecký, od roku 1943 začal sloužit jako koncentrační a vyhlazovací tábor. Jeho branami prošlo podle historiků přes 300 000 vězňů, většinou Židů a Poláků. Nacisté zde do roku 1944 vyhladili nejméně 40 000 lidí, některé prameny hovoří až o pětinásobku tohoto počtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám