Hlavní obsah

USA v Afghánistánu poprvé nasadí tanky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda poprvé za devět let od začátku konfliktu v Afghánistánu vysílá do země tanky, uvedl ve čtvrtek deník The Washington Post. Ten to pokládá za znamení agresivnějšího postupu Spojených států vůči povstalcům z hnutí Tálibán.

Foto: Profimedia.cz

Americký tank M1 Abrams

Článek

Tanky třetí generace M1 Abrams využije americká námořní pěchota zprvu v provincii Hílmand. Stroje mají pozemním silám umožnit útočit na povstalce z větší dálky a s větší razancí. Tank o hmotnosti 68 tun má dělo ráže 120 mm, které zničí dům na vzdálenost téměř dvou kilometrů.

Zatím se mluví o nasazení 16 tanků, ale k nim mohou být podle potřeby přidány další. „Tanky znamenají hrůzu, šok a palebnou sílu,“ popsal nejmenovaný armádní představitel.

Spojené státy podle listu postupují proti Tálibánu agresivněji a za poslední tři měsíce počet zvláštních operací narostl trojnásobně. Letadla USA a NATO za měsíc říjen nad územím Afghánistánu shodila tisíc bomb, což je více než v jakémkoliv jiném měsíci od podzimu 2001. U města Kandahár, jednoho z opěrných bodů tálibů, Američané na dálku odpalují domy, o nichž si myslí, že jsou v nich nastraženy výbušniny, s pomocí systému, který se používá jen zřídka – většinou při zneškodnění minového pole.

„Sundali jsme si rukavičky a mělo to obrovský dopad,“ doplnil jeden ze zdrojů deníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám