Hlavní obsah

USA uzavřely věznici v afghánském Bagrámu, už nikoho nezadržují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Spojené státy ve středu uzavřely hlavní americkou věznici Bagrám v Afghánistánu, která se nacházela na stejnojmenné vojenské základně. Američané již v zemi v žádném ze svých zařízení nikoho nezadržují, uvedl Pentagon ve svém prohlášení. USA a NATO ke konci roku ukončí v Afghánistánu svou bojovou misi.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Bagrám

Článek

Agentura AP s odvoláním na nejmenované americké vojenské představitele uvedla, že z věznice byli propuštěni poslední tři vězni. Dva byli převezeni do afghánské káznice, kde budou čekat na případný proces. Třetí prý již nepředstavuje hrozbu, byl propuštěn na svobodu a má v plánu se usadit v zahraničí.

Káznice Bagrám, známá rovněž jako věznice Parván, byla často zdrojem napětí ve vztazích mezi Washingtonem a Kábulem. V minulosti se stala terčem kritiky kvůli údajnému zneužívání vězňů.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Spojené státy a NATO uspořádaly již v pondělí v Kábulu první slavnostní obřad k ukončení bojové mise. Jak uvedla agentura AP, od 1. ledna si koalice ponechá v Afghánistánu pouhých 13 000 vojáků, zatímco v roce 2011 jich v zemi bylo 140 000.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám