Hlavní obsah

USA umístí v Austrálii 2500 vojáků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Americký prezident Barack Obama ve středu potvrdil plánované umístění amerických vojáků v Austrálii. V průběhu let jich tam bude přemístěno 2500, řekl po setkání s australskou premiérkou Julií Gillardovou v Canbeře.

Článek

Plánované umístění amerických vojáků avizoval minulý týden deník The Wall Street Journal (WSJ) s tím, že krok má být protiváhou k růstu vlivu čínské armády v jihovýchodní Asii.  Je to největší umístění Američanů v Austrálii od konce světové války.

Gillardová potvrdila, že příští rok do země dorazí první rotace 200 až 250 příslušníků americké námořní pěchoty. Budou na základnách na severu země. WSJ napsal, že Američané žádné nové základny stavět nechtějí.

Americký prezident krok popsal jako „upevnění závazků USA vůči celé asijsko-tichomořské oblasti“. „Hlavním vzkazem, který jsem tlumočil Číně veřejně i soukromě, je, že k jejich vzestupu se váže i větší odpovědnost,“ řekl Obama.

Peking plán umístění vojáků zpochybňuje.

Kde mají USA v Tichomoří své vojáky *
Havaj42 360 vojáků
Japonsko40 178 vojáků
Jižní Korea28 500 vojáků
Guam4 137 vojáků
Austrálie178 vojáků
na moři12 858
* Stav k 30. červnu 2010. Zdroj: Ministerstvo obrany USA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám