Hlavní obsah

USA pohřešují na Ukrajině třetího Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Grady Kurpasi, bývalý příslušník americké námořní pěchoty, se stal třetím Američanem, který byl na Ukrajině označen za nezvěstného. Uvedla to americká zpravodajská stanice CNN s odkazem na jeho manželku.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ruský útok v Doněckém regionu

Článek

Rodina byla s Kurpasim naposledy ve spojení mezi 23. a 24. dubnem, uvedl rodinný přítel George Heath.

Kurpasi sloužil v americké námořní pěchotě 20 let a do výslužby odešel loni v listopadu. „Rozhodl se, že půjde na Ukrajinu jako dobrovolník. Chtěl pomoci ukrajinskému lidu. Umí spoustu věcí, o nichž si myslel, že by je mohl předat dál. Neměl v plánu bojovat, nepředstavoval si, že půjde bojovat na frontu,“ řekl Heath.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že si je vědomo zpráv o třetím Američanovi, který cestoval na Ukrajinu bojovat proti Rusku a který byl „v posledních týdnech“ označen jako nezvěstný, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price. Jméno pohřešovaného Američana mluvčí nesdělil, ale potvrdil, že je ministerstvo obrany s rodinou v kontaktu.

Kurpasi dorazil na Ukrajinu 7. března a do ukrajinského hlavního města Kyjeva se dostal 21. března, řekl Heath. Kurpasi a další bojovníci cizinecké legie dostali na konci dubna za úkol obsadit pozorovací stanoviště poblíž Chersonu. Stalo se to zhruba v té době, kdy Kurpasi přestal komunikovat se svou ženou a přáteli v USA, potvrdil rodinný přítel Heath.

Jednotka, v níž byl i nezvěstný Američan se ocitla od 26. dubna pod palbou, uvedl Heath. Kurpasi a druhý voják „šli prozkoumat situaci“, takže opustili pozorovací stanoviště, řekl Heath.

Ruské jednotky se pokoušejí dobýt Bohorodyčne

Evropa

Nezvěstný Američan poté vysílačkou zavolal ukrajinským vojákům, aby zahájili palbu. „A to bylo naposledy, co o něm někdo slyšel,“ řekl Heath.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Kurpasi je nezvěstný od 28. dubna. Jeho tělo nebylo nalezeno ani identifikováno.

Kurpasi se stal členem americké námořní pěchoty po teroristických útocích z 11. září a během své služby byl čtyřikrát nasazen, z toho třikrát v Iráku. Získal několik vyznamenání, například Purpurové srdce.

Americký prezident Joe Biden uvedl, že je informován o dvou Američanech pohřešovaných na Ukrajině. Vyzval americké občany, aby se na válčící Ukrajinu nevydávali. Dodal, že neví, kde se oba muži nacházejí. „Američané by na Ukrajinu jezdit neměli,“ uvedl Biden.

Ruská média v pátek večer zveřejnila záběry, které podle nich zachycují Američany Alexandra Druekeho a Andyho Huynha, zajaté ruskými vojáky v bojích na Ukrajině, uvedla agentura Reuters. Krátký rozhovor se sedmadvacetiletým Huynehem zveřejnil list Izvestija, prokremelská televize RT zase ukázala snímky muže, kterého identifikovala jako devětatřicetiletého Druekeho.

Reklama

Výběr článků

Načítám