Hlavní obsah

Uprchlíci z Mali žijí v poušti v zoufalých podmínkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 70 000 obyvatel Mali, kteří uprchli do Mauritánie, žije uprostřed pouště v tragických podmínkách, uvedli Lékaři bez hranic ve své zprávě nazvané Uvězněni v poušti. Varovali, že může trvat roky, než se lidé vrátí domů.

Foto: Nyani Quarmyne/MSF

Uprchlíci z Mali v táboře v Mauritánii

Článek

„Celé komunity uprchly z Mali do zahraničí, nebo se staly obětí vysídlení ve vlastní zemi,“ říká Henry Gray, krizový koordinátor Lékařů bez hranic.

Foto: Nyani Quarmyne/MSF

Nemocné dítě v uprchlickém táboře v Mauritánii

„Většina uprchlíků pochází z arabských nebo tuarežských komunit. Utekli z preventivních důvodů, často ze strachu z násilí, které by mohla způsobit jejich údajná spojitost s islamistickými nebo separatistickými skupinami. Jejich domovina na severu Mali je stále sevřená strachem a nedůvěrou,“ dodal.

Foto: Nyani Quarmyne/MSF

Obstarávání vody v uprchlickém táboře v Mauritánii

Situaci ještě zhoršil příliv 15 tisíc nových uprchlíků po zahájení lednové francouzské intervence. Počet poskytnutých vyšetření na klinikách Lékařů bez hranic v uprchlickém táboře Mbera se týdně zvýšil z 1500 na 2500. Počet dětí přijatých s vážnou podvýživou se více než zdvojnásobil – ze 42 na 106.

Foto: Nyani Quarmyne/MSF

Matka s vyhublými dětmi v uprchlickém táboře

„Tyto statistiky ukazují, že stav uprchlíků v táboře se zhoršuje. Přitom by to mělo být místo, kde se jim dostane podpory včetně správně sestavených přídělů potravin od humanitárních organizací,“ říká Henry Gray. „Přípravy na nový příliv uprchlíků zjevně nebyly dostatečné.“

Foto: Nyani Quarmyne/MSF

Přenášení nemocného v uprchlickém táboře v Mauritánii

Zpráva se zakládá na svědectví více než 100 uprchlíků v mauritánském táboře Mbira a varuje, že jejich utrpení, které tráví uprostřed nehostinné pouště, může trvat měsíce až roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám