Hlavní obsah

Uganda neustoupí od trestání homosexuality navzdory americkým sankcím

Kampala

Spojené státy zavedly ve čtvrtek sankce proti Ugandě kvůli potlačování homosexuálů. Ugandská vláda na to v pátek reagovala a řekla, že nový zákon, který trestá homosexualitu, nezruší. Podle mluvčího ugandské vlády země sankce nijak zvlášť nepocítí.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Ugandský prezident Yoweri Museveni zákon podepsal.

Článek

Americké sankce podle agentury AFP zahrnují především zastavení finanční pomoci ugandské vládě a zákaz udělování amerických víz ugandským představitelům. Neuskuteční se Spojenými státy placené letecké cvičení a omezena nebo zrušena bude i americká podpora policii a ministerstvu zdravotnictví.

V únoru přijatý zákon trestá podporu homosexuality a nutí obyvatele udávat gaye a lesby. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zákon vyvolal ostré protesty Západu, i když byl zmírněn a homosexuálům už nehrozí smrt, ale jen doživotí. [celá zpráva]

Nevládní organizace v květnu upozornily, že po zavedení nového zákona se v Ugandě zvýšilo porušování práv homosexuálů, kteří jsou zatýkáni, propouštěni ze zaměstnání, různě napadáni a vyhazováni ze svých domovů.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Ugandu ke zrušení tohoto zákona, který podle něj podporuje předsudky a podněcuje násilí vůči homosexuálům.

Téměř třetina afrických zemí má podle AFP zákony zakazující či trestající homosexualitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám