Hlavní obsah

U omikronu je třikrát vyšší riziko reinfekce, obávají se v JAR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Nová varianta koronaviru omikron, která se postupně šíří do světa, už ohrožuje i Asii, objevila se v Malajsii. V Jihoafrické republice postupuje rychleji než delta a tamní vědci zjistili, že u něj je třikrát větší riziko reinfekce. Má totiž schopnost se vyhnout protilátkám, které vznikly po nákaze jinou variantou koronaviru SARS-CoV-2. Jižní Afrika už oznámila, že čelí čtvrté vlně epidemie.

Foto: Denis Farrell, ČTK/AP

Lidé čekající na testování v Sowetu v JAR

Článek

Jihoafrické středisko pro analýzu epidemií (SACEMA) a NICD ve čtvrtek uvedly, že poslední údaje ukazují, že proti variantě omikron nechrání imunita z předchozí infekce. Podle nich u ní existuje až třikrát vyšší riziko reinfekce než u variant delta a beta.

Jihoafrický ministr zdravotnictví Joe Phaahla v pátek oznámil, že země už čelí čtvrté vlně koronavirové epidemie kvůli variantě omikron, za poslední týden stoupl počet nově nakažených o více než 300 procent. Tato varianta je už přítomná v sedmi z devíti jihoafrických provincií.

„Každá oblast v zemi nyní zachycuje vysoké úrovně infekcí,“ uvedl Phaahla. Nemocnice zatím nejsou pod tlakem, dodal.

Tato varianta je skutečně vysoce nakažlivá pro lidi, kteří už byli očkováni
Jihoafrický ministr zdravotnictví Joe Phaahla

V JAR bylo během čtvrtka odhaleno dalších 11 535 nově nakažených. Nákaza se šíří exponenciálně. Minulý týden se zvýšil počet denních přírůstků z 300 na 1000, posléze to bylo denně kolem 3500 nakažených a za středu zaznamenali v JAR 8500 případů.

Ve čtvrtek také přibylo 44 obětí, v zemi se zhruba 55 miliony obyvatel je nyní obětí celkem 89 915.

Nakažených v JAR rychle přibývá. Obavy z rozšíření omikronu v Evropě sílí

Domácí

„Tato varianta je skutečně vysoce nakažlivá i pro lidi, kteří už byli očkováni,“ řekl Phaahla. Současně ale vyzval lidi, aby se očkovali, protože ukončené očkování nadále představuje nejlepší způsob ochrany před těžkým průběhem infekce.

Funguje vakcína od Pfizeru na omikron? Izrael je opatrně optimistický

Blízký a Střední východ

Předchozí nákaza před omikronem chrání méně

Na vyšší riziko reinfekce u omikronu podle agentury Bloomberg upozornili Juliet Pulliamová z jihoafrického Střediska pro modelování a analýzu epidemií a Harry Moultrie z jihoafrického Národního institutu pro nakažlivé choroby. Zjistili to při analýze dat o více než 2,8 milionu nakažených v zemi od března 2020 do 27. listopadu. U 35 670 panovalo podezření, že jde o opakovanou nákazu.

Jsme přesvědčeni, že předchozí nákaza neposkytuje ochranu před omikronem.
jihoafrická expertka Anne von Gottbergová

„Teď je naší nejnaléhavější prioritou určit, jak moc je omikron schopen vyhnout se imunitní reakci, a to jak přirozené, tak vyvolané očkováním, stejně jako jeho nakažlivost vzhledem k ostatním variantám a vliv na vážnost průběhu nemoci,“ uvedli ve studii. Zatím zjistili, že je u omikronu třikrát větší riziko, že se jím nakazí člověk, který už prodělal covid.

„Jsme přesvědčeni, že předchozí nákaza neposkytuje ochranu před omikronem,“ řekla Anne von Gottbergová z Národního institutu pro nakažlivé nemoci.

Omikron se v jihoafrické provincii Gauteng, kde je ohnisko jeho epidemie v zemi, šíří rychleji než delta i další varianty viru, uvedl vládní poradce Bruce Melladi: „Je to největší akcelerace komunitního přenosu v Jižní Africe vůbec.“ Zmínil, že to odpovídá tomu, že „dominantní je varianta, která je přenositelnější“.

Více se šíří i delta

Přestože přibývá zemí, kde se objevila varianta omikron, stávající globální nárůst nově nakažených souvisí s akcelerací šíření varianty delta. Nakažených přibývá ve Velké Británii i v USA, kde počet pacientů přijatých k hospitalizaci s covidem-19 za týden stoupl mezitýdenně o 18 procent na 6691.

V Evropě přibývá nakažených už několik týdnů, což se dává do souvislosti s nástupem zimy. Spekuluje se proto, že covid je sezonní nemocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám