Hlavní obsah

U Kamčatky se potopila ruská rybářská loď, 54 lidí zahynulo

– Moskva • Aktualizováno

Nejméně 54 lidí zahynulo v noci na čtvrtek při havárii ruské rybářské lodi Dalnij vostok blízko poloostrova Kamčatka na ruském Dálném východě. Dalších 15 osob se stále pohřešuje a úřady se obávají, že zůstali uvězněni v potopené lodi. Ruské agentuře TASS to řekl důstojník námořního záchranného koordinačního centra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na lodi bylo celkem 132 osob a 63 bylo zachráněno. Všichni ale zápasí s podchlazením, protože teplota vody v Ochotském moři se pohybuje kolem bodu mrazu. Stav několika zachráněných je kritický, sedm námořníků je v bezvědomí.

Osud patnácti pohřešovaných záchranáři neznají, panují ale obavy, že v nepříznivých povětrnostních podmínkách je šance na jejich přežití mizivá. Podle agentury TASS bylo na palubě 76 Rusů. Zbývající členové posádky byli občané Barmy, Ukrajiny, Litvy a Vanuatu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lodě uvízlé v Ochotském moři v roce 2011Video: Reuters

Záchranných operací se účastní 26 rybářských plavidel. Asi sto kilometrů severovýchodně od místa neštěstí zahlédly posádky ruských vrtulníků dva záchranné čluny, zatím ale není jasné, zda na nich jsou lidé. Případná evakuace vzduchem je nemožná, protože v oblasti vane prudký vítr.

Důvod nehody zatím není jasný. Podle předběžných závěrů ruského ministerstva pro mimořádné situace se loď potopila po proražení kýlu krou. Po nárazu se podle agentury TASS stometrové plavidlo potopilo během 15 minut.

Záchranné práce byly v 10:00 SELČ přerušeny, protože na Dálném východě nastoupila noc.

Reklama

Výběr článků

Načítám