Hlavní obsah

Tým OSN prošetřuje válečné zločiny v Libyi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Tříčlenný tým vyšetřovatelů OSN dorazil ve středu do libyjského hlavního města Tripolisu. Má prověřit, zda se v konfliktu neporušovala lidská práva. Prověřit míní jednání obou stran, jak Kaddáfího sil, tak vzbouřenců, především se ale míní zaměřit na vládní vojska. Libyjská vláda uvedla, že bude vyšetřovatelům nápomocna, uvedla BBC.

Článek

Imogen Foulkes z komisariátu OSN pro lidská práva řekl v Ženevě, odkud tým vyrazil, že prioritou bude prošetření údajných zločinů proti lidskosti ze strany Kaddáfího sil, což je důvod, pro který byl kanadsko-egyptsko-jordánský tým původně ustaven. Objevovaly se zprávy o zmizeních odpůrců režimu, o jejich mučení, a dokonce i o jejich likvidaci.

Vedoucí mise, Egyptaň Cherif Bassiouni, v Tripolisu uvedl, že se bude dotazovat na „nemířené bombardování civilistů a oblastí obývaných civilisty, na civilní oběti, na mučení a použití žoldnéřů“.

Tým by také chtěl navštívit věznice a nemocnice. Plánuje se ptát i na zadržování zahraničních novinářů. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová  řekla už na konci února, že to, co se děje v Libyi, by mohlo znamenat spáchání zločinů proti lidskosti“.

Tým se také zaměří na dění v Misurátě, kterou se Kaddáfího vojska snaží vyrvat rebelům za použití dělostřelectva a tanků. Ve městě působí i ostřelovači, kteří ze střech pálí po civilistech.

Reklama

Výběr článků

Načítám