Hlavní obsah

Turisté unesení v Egyptě zřejmě stále nejsou volní

ČTK, BBC, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA
Aktualizováno

Vyjednávání o propuštění 11 evropských turistů unesených na safari v Egyptě stále probíhají, řekl mluvčí egyptské vlády přesto, že egyptský ministr zahraničí v pondělí večer informoval o jejich propuštění.

Foto: Profimedia.cz

Egypt je oblíbenou turistickou destinací.

Článek

Uneseno bylo celkem 19 osob. Mezi unesenými bylo pět Italů, pět Němců, jeden Rumun a osm Egypťanů.

Únosci jsou patrně příslušníci místních kmenů a skupinu podle mluvčího egyptské vlády zřejmě odvlekli do Súdánu.

Skupina se podle agentury AP pohřešovala od pátku.

Únosci podle egyptských bezpečnostních sil zřejmě nepatří k islamistickým skupinám. Původně žádali výkupně ve výši šest miliónů dolarů (bezmála sto milionů Kč). Zatím ale není jasné, zda bylo nějaké výkupné zaplaceno.

Turisté společně s Egypťany byli uneseni v odlehlé pouštní lokalitě, při planině Gilf Kebír nedaleko egyptsko-súdánské hranice, asi 900 kilometrů na jihovýchod od Káhiry. V době únosu prý tábořili.

V oblasti se nacházejí jeskyně s prehistorickými malbami. Právě jedna z nich, takzvaná Jeskyně Plavců, která figurovala v oscarovém filmu Anglický pacient, byla podle egyptských úřadů cílem výpravy. Podle AP se jednomu z Italů podařilo dovolat mobilním telefonem svou ženu, již informoval o únosu.

Region, kde byli turisté uneseni, podle ministerských zdrojů kontrolují beduíni. Jeden z egyptských turistických průvodců uvedl, že podle jeho kolegů byli únosci příslušníci místních kmenů a patrně pocházeli z Čadu.

Únosy turistů zatím nejsou v Egyptě obvyklé. Země v minulých letech zaznamenávala spíše ozbrojené atentáty na zahraniční výletníky. Největší velký útok zaměřený proti turistům se v Egyptě odehrál v roce 1997, kdy fundamentalističtí islamisté povraždili u Hatšepsutina chrámu v Údolí králů nedaleko jihoegyptského Luxoru téměř sedm desítek turistů a policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám