Hlavní obsah

Turecko pátrá po posádce lodi, kterou u Nigérie napadli piráti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Piráti v Guinejském zálivu v sobotu ráno zaútočili u pobřeží Nigérie na kontejnerovou loď. Jednoho ázerbájdžánského člena posádky zabili, 15 tureckých námořníků unesli a loď následně opustili, informovala v neděli agentura DPA. Na palubě lodi zůstal kapitán a další dva muži, jen s pomocí radaru se snažili doplout do Gabonu, což se podařilo. Po unesených členech posádky Turecko pátrá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Agentura Anadolu oznámila, že útok se stal zhruba 180 námořních mil (přes 330 kilometrů) od pobřeží Nigérie. Loď s převážně tureckou posádkou, která plula pod liberijskou vlajkou, byla na cestě z nigerijského hlavního města Lagos do Kapského Města v Jihoafrické republice. Přepravní společnost se sídlem v Istanbulu, které loď patří, útok potvrdila.

Nákladní loď již nyní kotví u Gabonu a podle tureckých úřadů má být na břeh dopraveno tělo zabitého ázerbájdžánského námořníka, informovala později během neděle agentura Anadolu.

Nevěděl jistě, kam pluje

Kapitánovi lodi se nejspíš podařilo nahrát zvukovou zprávu, kterou cestou směrem na Gabon sdílel na Twitteru. „Nevím, kam pluji. Piráti vytrhali všechny kabely, nic nefunguje. V provozu je pouze radar. Dali mi trasu, jedu podle ní,” citovala Anadolu onen tweet.

Piráti podle kapitána posádku zbili, on sám má zraněnou nohu. Dalšího muže zasáhly šrapnely, uvedla agentura Reuters.

U Rovníkové Guineje unesli piráti sedm lidí z lodi

Svět

Počet útoků pirátů na světových mořích loni vzrostl na 195, což bylo o 33 více než v roce předchozím. Nejčastější byly útoky v Guinejském zálivu, zatímco u somálských břehů se na rozdíl od minulosti žádný takový incident nestal. Na Guinejský záliv připadá devět z 11 loňských případů ostřelování a 95 procent z celkem 135 unesených námořníků. Osmdesát procent útočníků bylo ozbrojeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám