Hlavní obsah

Trump podepsal zákony na podporu hongkongských demonstrantů, Čína běsní

Washington/Hongkong
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve středu navzdory výhradám Číny podepsal zákon schválený v Kongresu, který vyjadřuje podporu prodemokratickým demonstrantům v Hongkongu. Zákon o lidských právech a demokracii v Hongkongu schválily minulý týden drtivou většinou Sněmovna reprezentantů a po ní Senát. Čínská vláda proti Trumpovu kroku okamžitě ostře protestovala s tím, že jde o vměšování do vnitřních záležitostí země.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Hongkongští policisté zatýkají demonstranta u polytechniky

Článek

Kromě zákona, který ukládá ministerstvu zahraničí USA, aby přinejmenším jednou ročně podávalo zprávu o stavu hongkongské autonomie, Trump podepsal i zákon zakazující prodej zbraní a munice, které se používají při potlačování demonstrací, hongkongské policii.

„Podepsal jsem tyto zákony z úcty k prezidentu Si Ťin-pchingovi, Číně a lidu Hongkongu v naději, že vůdci a zástupci Číny a Hongkongu dokážou pokojně řešit své rozpory tak, aby zajistili dlouhodobý mír a prosperitu pro všechny,” uvedl americký prezident v prohlášení.

Trump řekl, že čínská armáda nezasáhla v Hongkongu díky němu

Amerika

Pobouřená Čína

„Je to jasné vměšování do čínských vnitřních záležitostí“,“ uvedlo v reakci čínské ministerstvo zahraničí. „Tento zákon, který bude odsouzen veškerým čínským lidem včetně hongkongských krajanů, je plný předsudků a arogance. Uráží Hongkong a vyhrožuje mu,” dodalo.

„Takový zákon dovede čínský lid včetně hongkongských krajanů k pochopení hrozivých záměrů a hegemonické nátury Spojených států. Americké spiknutí je odsouzeno k zániku,” uvedlo ministerstvo. Čína také slíbila tvrdá protiopatření. Mluvčí ministerstva Keng Šuang je však neupřesnil.

Hongkongská správa řekla, že se tvrdě staví proti této legislativě a lituje, že byl přijat zákon, který by mohl poškodit vztahy města s USA. Demonstrantům podle ní vyšle chybný signál.

Čína zpochybňuje výsledek voleb v Hongkongu. Prý ho ovlivnili buřiči a vnější síly

Svět

Demonstrace v Hongkongu budou pokračovat

V Hongkongu mají ve čtvrtek po dnech relativního klidu pokračovat protesty. Aktivisté chtějí demonstrovat u příležitosti Dne díkůvzdání a poděkovat USA za schválení zákona na podporu dodržování lidských práv v Hongkongu.

Prodemokratický tábor získal ve volbách v Hongkongu většinu

Svět

Hongkongská policie ve čtvrtek vešla do areálu polytechnické univerzity, kterou v uplynulých dvou týdnech okupovaly až stovky studentů a aktivistů. Z univerzity, kterou policisté v posledních deseti dnech obléhali, postupně vyšla asi tisícovka lidí, kteří byli zatčeni. V úterý a ve středu univerzitní komplex prohledal civilní tým a našel v něm jedinou vysílenou ženu. Maskovaný aktivista však řekl médiím, že se tam stále skrývá dvacítka lidí.

Policisté chtějí začít z univerzity odstraňovat nebezpečný materiál a shromažďovat důkazy případné nezákonné činnosti. Po odchodu demonstrantů prý v kampusu zůstaly zápalné láhve.

V Hongkongu se vzdali další studenti

Svět

Hongkongem půl roku zmítají protivládní protesty, jejichž účastníci požadují demokratické reformy. Demonstrace v posledních týdnech pravidelně přerůstají v násilné střety protestujících s policií, zatýkány jsou tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám