Hlavní obsah

Tisícům Japonců teče v kohoutku radioaktivní voda

Novinky,
Tokio

V šesti japonských prefekturách byla zjištěna zvýšená hladina radioaktivity ve vodě z vodovodu. Množství radioaktivního isotopu jódu 131 překračující normu pro kojence bylo zaznamenáno v 18 vodárnách. Ve čtvrtek to uvedla japonská televize NHK.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

K Tokiu, kde bylo detekováno nadnormativní množství jódu ve vodě z vodovodu, přibyly ještě prefektury Fukušima, Ibaraki, Čiba, Saitama a Točigi.

Překročena byla jen norma pro kojence do věku jednoho roku, která činí 100 becquerelů, ne pro dospělé, která je 300 becquerelů.

Jako první byla vyšší hladina isotopu jódu 131 zaznamenána v tokijské úpravně vody Kanamači, kde ve středu naměřili 210 becquerelů. [celá zpráva]

Ve čtvrtek ale hladina poklesla na 79 becquerelů, což je méně než stanoví norma pro kojence. Profesor Kentaro Murano z university Hosei varoval, že je těžké předvídat, kde se ještě zvýšená radioaktivita objeví, protože vítr se točí a mění směr.

Podle něj by se měla hladina vrátit k normě během dvou týdnů. Varoval ale, že tomu tak být nemusí a že bude-li dále záření unikat z poškozené elektrárny, může návrat k normálu trvat celé měsíce.

Vláda míní situaci řešit v pátek, kdy dodá rodinám s kojenci 240 000 lahví balené vody.

Kvůli evakuaci zemřelo 56 hospitalizovaných

Už 56 lidí zemřelo, protože byli evakuováni z nemocnic. Osudným se jim stala nedostatečná zdravotní péče, nedostatek léků a nevhodné podmínky. Například v hlavní nemocnici ve města Tagadžo v prefektuře Mijagi zemřelo 13 hospitalizovaných seniorů, když voda z tsunami zaplavila místnost s generátorem a vypadlo topení.

Ve městě Kamaiši, kde byli nemocní v podobných podmínkách, jich tucet podlehl.

Důvodem byl nedostatek energie, výpadky v dodávkách léků a neadekvátní péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám