Hlavní obsah

Tisíce Haiťanů uctily památku obětí zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Tisíce Haiťanů v pátek v den národního smutku zaplnily kostely v hlavním městě Port-au-Prince, aby uctily památku více než 230 000 obětí ničivého zemětřesení o síle 7,2 Richterovy škály, které tuto zemi postihlo přesně před měsícem. Napsala to agentura AP.

Článek

Chvalozpěvy a duchovní hudba se nesly nad ulicemi se zbořenými domy, které vzbuzují stále dojem apokalypsy. "V dnešní den chceme vzpomenout na všechny ty, které jsme ztratili a zároveň myslet na budoucnost a semknout se jako národ," pronesl ve své bohoslužbě katolický kněz Percil St. Louis.

"Tato tragédie se dotkla všech rodin. Oslavme dnes památku lidí, které jsme ztratili," řekl jeden z truchlících Joseph Dorsaintvil.

Páteční ceremonie se zúčastnili zástupci všech hlavních církví na Haiti, například scientologové, mormoni, baptisti, katolíci, na poslední chvíli byli přizváni i vyznavači voodoo.

V posledních týdnech, které uplynuly od katastrofického zemětřesení, někteří stoupenci kultu voodoo přestoupili na křesťanství, zejména díky humanitární činnosti tamějších misionářů.

"Zemětřesení mě vyděsilo. Naše rodina vyznávala voodoo, ale vláda nám nepomáhá. Jediní, kdo nám podali pomocnou ruku, jsou misionáři z křesťanských církví," řekla čtyřiadvacetiletá Veronique Malotová, která se před několika dny stala evangeličkou.

Tři milióny lidí potřebují pomoc

Světový program pro výživu (WFP) v pátek uvedl, že se na Haiti podařilo zlepšit infrastrukturu, logistiku a zásobování zboží, ale nadále asi tři milióny lidí potřebují humanitární pomoc, především vodu, ubytování a potraviny. Hrozbou je i období dešťů, které má v této oblasti nastat začátkem května.

Na konferenci OSN v Římě se dnes jednalo o zajištění potravin pro Haiti a o plánu na obnovu země. Jako prvořadá se jeví podpora pro rozvoj zemědělství. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) považuje za optimální získat pro tyto účely investice ve výši 700 milionů dolarů (13,3 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám