Hlavní obsah

Tibetská kultura se blíží vymření, varoval dalajláma

DHARAMSÁLA

Tibetská kultura a identita se blíží vymření, varoval tibetský duchovní vůdce dalajláma. Peking podle něho po loňských protičínských protestech v Tibetu sáhl k brutálním opatřením, napsala dnes agentura AP.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tibetský duchovní vůdce dalajláma

Článek

"Lidé v Tibetu jsou považováni za zločince, kteří si zaslouží být usmrceni," uvádí se v úryvcích z dalajlámova projevu k úternímu 50. výročí protičínského povstání Tibeťanů ve Lhase. Zemřelo při něm na 80 000 obyvatel Tibetu, za půlstoletí nadvlády Pekingu nad touto oblastí zanikly v Tibetu tisíce klášterů, mnozí Tibeťané byli vystěhování a jejich kultura potlačována.

"I dnes Tibeťané v Tibetu žijí v neustálém strachu a čínské úřady jsou vůči nim nadále podezřívavé," řekl dalajláma. "Nemám pochybnosti o tom, že spravedlnost v tibetské věci zvítězí, pokud i dál půjdeme cestou pravdy a pasivního odporu," dodal.

Čína v uplynulých dnech Tibet ve strachu před nepokoji v souvislosti s výročím povstání téměř zcela uzavřela, v oblasti hlídkují silně posílené vojenské hlídky.

Tibet pod nadvládou Číny

Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Peking podle kritiků potlačuje tradiční kulturu Tibeťanů řízeným přílivem etnických Chanů. Čína argumentuje potřebou ekonomického rozvoje, který armádní invaze nastartovala.

Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, ze země do Indie odešel tibetský duchovní vůdce dalajláma. Na 80 000 Tibeťanů ho následovalo. Usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám