Hlavní obsah

Thajský expremiér utekl před soudem do Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK/LONDÝN

Bývalý thajský premiér Tchaksin Šinavatra utekl i s rodinou do Londýna, aby se vyhnul obviněním z korupce, jimž čelí před thajským soudem. Šinavatra chce v Británii požádat o politický azyl, protože považuje svůj proces v Thajsku za zmanipulovaný.

Článek

"Přijeli jsme s manželkou do Londýna, abychom zde zůstali," prohlásil Šinavatra. "Pokud budu mít štěstí, jednoho dne se vrátím a zemřu na thajské půdě, jako každý Thajec," dodal.

Někdejší premiér přiletěl do Londýna z Pekingu, kde se zúčastnil slavnostního zahájení olympijských her. V pondělí se měl objevit u nejvyššího soudu. Když tak neučinil, soud na něj i jeho ženu, nepravomocně odsouzenou k tříletému vězení, vydal zatykač.

Bývalý thajský premiér, který byl po vlně protivládních demonstrací svržen vojenským pučem v roce 2006, obvinění, jimž ve své zemi čelí, odmítá. "Moji političtí protivníci chtějí vyřídit mě i mou rodinu. Nezajímá je vláda zákona nebo proces odpovídající mezinárodním standardům," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám