Hlavní obsah

Thajského opozičního expremiéra obvinili z vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Bývalý thajský premiér Apchisit Vedžadžíva byl ve čtvrtek obviněn z vraždy za svůj podíl na potlačení demonstrací v roce 2010. Tehdy zahynulo 90 lidí. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na mluvčího thajské prokuratury.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajský expremiér Abchisit Vedžadžíva.

Článek

Šéf thajské opoziční Demokratické strany Vedžadžíva je podle žalobců odpovědný za represe proti demonstrantům před třemi lety, při nichž bylo 90 lidí zabito a 1900 zraněno. Měl vydat rozkaz střílet do lidí. Z podílu na potlačení nepokojů v roce 2010 a nařízení střelby je rovněž vyšetřován vůdce opozice Sutchep Tchaugsuban. Na rozdíl od bývalého premiéra se dnes ale k soudu nedostavil.

Vedžadžíva byl obviněn v době mohutných opozičních protestů proti vládě premiérky Jinglak Šinavatrové.Ta už slíbila předčasné volby na začátek února, ale do té doby odmítla odstoupit a ustavit přechodnou vládu. [celá zpráva]

Znovu obléhají úřady

Protivládní demonstranti proto ve čtvrtek v thajském hlavním městě obnovili svou taktiku obléhání vládních úřadů. Přerušili dodávku elektřiny do sídla premiérky Jinglak Šinavatrové a vyzvali policii, aby tyto komplexy opustila, informovala agentura AP. Když to nedělala, pomocí žebříků přelezli ploty a vnikli do areálu vládních úřadů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajští demonstranti přelezli plot u sídla vlády v BangkokuVideo: Reuters

Důvodem protestů byl plán vlády změnit zákony, což by umožnilo, aby se do země vrátil její bratr Tchaksin Šinavatra, populistický velkopodnikatel, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006 a čelí obvinění z korupce. Opozice tvrdí, že sestru bez politických zkušeností řídí z exilu v Dubaji právě její bratr. [celá zpráva]

Velitelství thajské armády a státní policie dnes odmítlo návrh Tchaugsubana na schůzku. Politik se na setkání chtěl pokusit získat podporu thajských ozbrojených sil v nynějším dramatickém sporu s vládou. Mluvčí pozemních sil prohlásil, že armáda musí v konfliktu zachovat neutralitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám