Hlavní obsah

Těžební gigant odpálil 46 000 let staré památné jeskyně

Novinky, jky

Těžební gigant Rio Tinto odpálil jeskyně původních obyvatel Austrálie – Aboriginců. Společnost se již za odstřel omluvila s tím, že došlo k nepochopitelné chybě. Posvátné místo Aboriginců s dokladovanými stopami života již před 46 000 roky to však už nevrátí. Jeskyně v Juukan Gorge byly nevratně poškozeny.

Foto: AFP PHOTO / PKKP ABORIGINAL CORPORATION, Profimedia.cz

Aktuální stav Juukan Gorge. Škody jsou prý nevratné.

Článek

K odpalu na severu státu Západní Austrálie mělo dojít minulý víkend v rámci projektu rozšiřování dolu na železnou rudu. Podle deníku Guardian byla exploze pouze 11 metrů od tohoto posvátného a historicky významného místa. Společnost Rio Tinto již kontaktovala místní Aborigince a oznámila jim, že oba skalnaté příbytky byly zničeny.

„Naši lidé jsou hluboce zasaženi zničením těchto kamenných příbytků a oplakávají ztrátu spojení s našimi předky a naší zemí,” uvedl zástupce původních obyvatel John Ashburton.

Systém dvou jeskyní byl jediným důkazem ve vnitrozemské Austrálii o kontinuálním osídlením oblasti od poslední doby ledové. V jeskyních se našlo i nemalé množství artefaktů. Bohužel měly jeskyně Juukan George tu smůlu, že se nacházely přímo u lukrativního naleziště železné rudy. Navzdory sedmileté snaze o ochranu tohoto posvátného místa proběhl 24. května odstřel, který jeskyně zničil.

Foto: AFP PHOTO / PKKP ABORIGINAL CORPORATION, Profimedia.cz

Jeskyně před zásahem těžařů

Zástupci Aboriginců minulý týden uvedli, že se snažili vyjednat zastavení odstřelu, ale bylo jim řečeno, že výbušniny už byly rozmístěny a není možné je odstranit, informoval Sydney Morning Herald.

Archeologické vykopávky v roce 2014 přinesly zhruba 7000 nalezených starověkých artefaktů včetně kamenů sloužících jako hmoždíř, broušené kosti a mnoha dalších nálezů, které poodhalily historický význam těchto jeskyň.

Peter Stone, který aktuálně v organizaci UNESCO zodpovídá za ochranu kulturního dědictví uvedl, že zničení těchto starověkých jeskyň je tragédií. V rozhovoru pro australské rádio tento čin přirovnal ke zničení Palmýry Islámským státem a Buddhů z Bámjánu Talibánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám